Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Ismét jöhetnek a Kádár-kockák Magyarországon


Ismét jöhetnek a Kádár-kockák Magyarországon

Visszahozná a kormány a szocializmus kockaházait idéző típusterveket. A kabinet megrendelésére nemzeti mintaterv-katalógus készül családiház-építőknek. A típusterv olcsó lesz, vásárlóinak az engedélyeztetési eljárást sem kell végigszenvedniük. A kamara örül, az építészek kevésbé.
– Maguk, akik itt ülnek,
mind munka nélkül maradnak, ha a kormány bevezeti az ötvenes éveket idéző típustervek rendszerét
– fakadt ki Kévés György, Ybl- és Kossuth-díjas építész az idei Média Építészeti Díja nyilvános zsűrizésén. A padsorokon hitetlenkedő, döbbent mormogás hullámzott végig. Sokan ekkor értesültek először a kabinet e legújabb rezsicsökkentő tervéről, holott az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről szóló kormányhatározat már szep­tember elején megjelent a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében a lakossági építkezések támogatása és az „épített környezet minőségének növelése érdekében” tájegységi karaktereket hordozó nemzeti mintaterv-katalógust dolgoztat ki a kormány.Az építészeti tervekhez műszaki dokumentáció is tartozik majd, amely tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását is. A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy az építésügyi hatóságnak csupán tudomásulvételi eljárást kell lefolytatnia, ha az adott tervnél szakhatósági közreműködés nem szükséges. Márpedig a mintakatalógusból választott típusterveknél nem merülhet fel ilyen szakkérdés. Mindez a 160 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű, legfeljebb háromszintes – pince, földszint, tetőtér – lakóépületekre érvényes. Az átlagra. A rendszerváltás előtti típustervek alapján készült családi házakból, az úgynevezett Kádár-kockákból becslések szerint mintegy nyolcszázezer áll az országban.

– Ki rendelne terveket, ha azt a sarki trafikban fél pénzért megveheti, ráadásul a rettegett engedélyezési eljárás alól is mentesülhet? – kérdez vissza a kormánydöntés hatását firtató kérdésünkre Kévés György. – A kormány direktívája végrehajtókká, építési művezetőkké degradálja az építészeket. De sokan még ennek a munkának is örülni fognak, hiszen alig akad építészeti feladat, és a típustervek a még szűkös családiház-tervezői piacról is kiszoríthatják a tervezőket. S ezzel megszűnik a fia­tal építészek gyakorlóterepe is, hiszen a családi ház kiváló pályakezdő feladat.
Hiába dolgoznak az uniós átlaghoz képest fillérekért a hazai építészek, a típustervek olcsó áraival nem vetekedhetnek.
Kévés György ódzkodik a kormány egységesítő szándékától, bár a hatvanas–hetvenes évek kockaházait is igyekeztek egyénivé tenni tulajdonosaik. Kivitelezhetetlennek tartja ugyanakkor az engedélyezési eljárás megszüntetését, hiszen minden település és utca más, ahol „a különféle hatóságokkal vívott meccseket nem lehet előre lejátszani”. Az építészet – emeli ki Kévés György – kultúránk fontos, az egész ország képét meghatározó eleme, és nem a négy-nyolc évenként változó pártpolitikai és kamarai választmányok ügye. Az építészek szerinte aligha örülhetnek annak, hogy a Horthy-barokk és a szocialista realista stílus után újra lesz a politikára hajazó új „magyaros” építészeti stílus.

Korántsem látja ilyen sötéten a jövőt Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke. A Miniszterelnökség számít a kamara együttműködésére a katalógusba bekerülő házak tervezőinek, illetve a terveknek a kiválasztásában. Bár a kiválasztás menetét még nem határozták meg, a kamara tervpályázat kiírását tartaná a legjobbnak, ahol az alkotó és a termék együtt versenyezne. A beérkező pályaműveket szakmai zsűri bírálja majd el. Hajnóczi Péter nem tart attól, hogy a győztes mintatervek unalmasak, egyformák és szürkék lesznek.

Erre garancia az is, hogy a különféle tájegységekre jellemző építészeti karakterelemeket is tartalmazniuk kell. Az építészek sem maradnak munka nélkül. A katalógusból megvásárolt terveket ugyanis adaptálni kell az adott építési telekre, a tervezőnek pedig végig kell kísérnie az építkezést egészen a kulcsátadásig. De a típusterveket a helyszínre átdolgozó tervező felelőssége lesz az építészeti minőség biztosítása is.

A részletkérdések kidolgozása az elkövetkező hónapok feladata.
A kamara elnöke bízik abban, hogy a mintaház-tervkollekció elősegíti az építészeti minőség általános emelését, hiszen most rengeteg középszerű családiház-terv születik.

Ezzel szemben a katalógusban szereplő tervek mindegyikét a szakma elismert képviselői bírálják majd el. Azt viszont nem tagadja, hogy az engedélyezési eljárások bejelentési kötelezettséggel való felváltása nagy felelősséget ró az építészekre.

Népszabadság


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük