Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ingyenmilliók járhatnak: Tízmilliárdos állatjóléti pályázat méhészeknek


Méh állatjóléti pályázatot hirdet a kormány a méhészeti ágazat hatékonyságának növelése, az állatjóléti feltételek javítása és ezen keresztül a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében, 10 milliárd forintos keretösszeggel – mondta az agrárminiszter Gödöllőn.

Fotó: agrokep.vg.hu

Nagy István a megújult Méhészettörténeti kiállítóhely átadó ünnepségén elmondta, hogy az új pályázat a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. Hozzátette, hogy a támogatást várhatóan 2024. december 31-ig tartó kötelezettségvállalási időszakkal hirdetik meg még idén az első fél évben.

A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén, 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente.
A MAGYAR MÉHÉSZET ÉS A HASZONÁLLAT-GÉNMEGŐRZÉS A VILÁG ÉLVONALÁBA TARTOZIK, ÉS A KORMÁNY CÉLJA, HOGY MAGYARORSZÁG A VILÁG EGYIK FONTOS MÉHÉSZETI ÉS GÉNMEGŐRZÉSI TUDÁSKÖZPONTJÁVÁ VÁLJON
– fűzte hozzá a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ méhészeti és méhbiológiai osztálya egyedülálló szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban.

A Gödöllői arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal rendelkező osztály az elmúlt 120 évben a méhésztársadalommal együttműködve segítette az ágazat fejlődését a hozzá tartozó méhészeti parkkal, az országban egyedülálló méhészeti könyvtárával, valamint a most megújult méhészettörténeti kiállítóhelyével. Vécsey László (Fidesz) Gödöllő és térsége országgyűlési képviselője méltatta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a köréje csoportosuló tudományos intézmények Európában egyedülálló hálózatát.


Don`t copy text!