Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Így töltse a telefonját és laptopját, ha jót akar magának


A telefontöltés nem ördöngösség, gondolnánk, amikor kezd lemerülni az akku, akkor töltőre kell tenni. A valóságban viszont számos trükk segítheti a hatékony töltést, illetve nem árt leszámolni jó pár tévhittel sem.

Fotó: Getty Images

Elektronikus eszközeink nagy részében újratölthető akkuk dolgoznak, amelyek töltése kényelmes, és a környezetnek is jót teszünk azzal, hogy nem kell állandóan elemeket kidobni/cserélni. Viszont ahogy öregszenek az eszközeink, úgy öregszik velük az akkumulátor is, mi több, az akku élettartama valójában az említett készülék élettartamát is meghatározza. Ezért fontos, hogy minél hosszabb ideig, minél jobb állapotban legyen az akkumulátorunk. Ezzel kapcsolatban számos tény és tévhit kering a neten, amiből a ZDNet gyűjtött össze néhányat.

Kezdjük a tévhitekkel. Az egyik leggyakoribb, hogy jó, ha időnként teljesen lemertjük az akkumulátort, ugyanis egy ilyen teljes feltöltés „újrakalibrálja” az akkut. Ez igaz lehetett a régebbi energiaadókra, azonban a modern, lítium alapú akkuknál ez már nem igaz. Ugyan nem valószínű, hogy ez a gyakorlat ártana egy jó minőségű aksinak, azonban egy gyengébbet akár még rongálhat is.

Arról is olvasni időnként, hogy amennyiben egy eszköz folyamatosan csatlakoztatva van az áramforráshoz, akkor az akku alig vagy egyáltalán nem kopik. Nos, ez nem igaz, sőt ha az eszköz folyamatosan csatlakoztatva van, az túlmelegedés miatti kopást okozhat.

Sokat hallani arról is, hogy ne töltsük fel 100 százalékra a készülékünket. Ez a mítosz különösen akkor terjedt el, amikor az Apple bevezette az optimalizált akkumulátortöltő rendszert, ami a lehető leghosszabb ideig 80 százalékos töltöttségben tartja az akkumulátort, és az utolsó 20 százalékot csak akkor adja hozzá, amikor a felhasználó megkezdi a napját. Bár nem jó az akkut a szükségesnél sokkal tovább tölteni, semmi probléma sincs az eszköz 100 százalékra töltésével. Az akkumulátoroknak ma már beépített töltésszabályozó rendszerük van, úgyhogy nincs gond a 100 százalékra töltéssel.

Olyan ajánlások is vannak, amelyek szerint érdemes kerülni a vezeték nélküli töltést. A ZDNet szerzője sincs oda ezért a töltési módszerért (lassabb, nem túl hatékony és a normálnál jobban felmelegítheti a tokban lévő eszközt), valójában nincs gond a használatával. Mint minden más töltési mód, a vezeték nélküli töltőmechanizmusok is gondosan ellenőrzik az akkumulátorhoz juttatott energiát a biztonságos töltés érdekében. Ettől függetlenül azt javasolják, hogy ha valaki rendszeresen használ vezeték nélküli töltést az okostelefonjánál, akkor minden használt tok kompatibilis legyen a vezeték nélküli töltéssel, és minőségi töltőt használjon.

Ugyan a nagy gyártók kifejezetten ellenzik, hogy egy adott márkájú eszközt másmilyen töltőre tegyenek, az igazság az, hogy ma már rengeteg jó minőségű tartozék kapható neves cégektől, pl. Anker, Amazon. Ezek az eszközök sem rosszabbak az eredeti töltőknél, csak épp jóval olcsóbbak, mint a Samsung és Az Apple töltői, amelyeket ma már nem is csomagolnak hozzá a telefonokhoz.

Viszont a nem ismert márkák gyanúsan olcsó eszközeit mindenképp érdemes elkerülni.

ZDNet gyűjtésében még pár jó tanácsot is ad a töltéshez, amelyek segítségével a legtöbb hozható ki az újratölthető eszközök akkujából. Tartsuk távol az akkumulátort a szélsőséges hidegtől vagy melegtől. Ne ejtsük le az akkumulátort tartalmazó készüléket, ne sértsük meg az akkut. Jó minőségű tartozékokat és töltőket használjunk. Ha tudjuk, hogy hosszabb ideig nem fogjuk használni a készüléket, előtte érdemes 50 százalékra tölteni. Ha az akku már elhasználódott, cseréltessük ki egy jó minőségű energiaadóra, de csak megbízható szervizben.

S végezetül álljon itt még egy apró tipp, amely segíthet felgyorsítani a töltés folyamatát. Az okostelefonok képernyői és a játékalkalmazások fogyasztják a legtöbb energiát. Emellett a programok futtatása, a kommunikáció és az információszinkronizálás a háttérben ugyancsak rengeteg energiát fogyaszt. Az androidos telefonok kikapcsolt állapotban történő töltése minimalizálhatja az energiafogyasztást és felgyorsíthatja a töltést.

Más a helyzet az iPhone-oknál. Az iPhone-ok leállításával ugyanis nem lehet gyorsítani a töltést, ugyanis amíg a töltővezeték csatlakoztatva van, addig automatikusan bekapcsol a telefon. Ilyenkor viszont bekapcsolható az iPhone repülési módja, ami megszakíthat minden kommunikációt, és kikapcsolhatja a mobiltelefon háttérben futó programját. Mindez nagyban javíthatja a töltés hatékonyságát. Ez a trükk androidos telefonokra is elérhető, ha nem akarjuk kikapcsolni az eszközt.

/hvg.hu/