Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így lesz 2021-ben a középiskolai felvételi, hála a kovidnak


Egyre több középiskolában törlik a szóbeli felvételi vizsgákat a járvány harmadik hulláma miatt. Ahol marad a hagyományos felvételi, oda FFP2-es maszkot kell húzni.

Egyre több középiskola fújja le idén a szóbeli felvételi vizsgát. Így tett például a budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum, az Arany János Technikum és Szakképző Iskola és a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola is. Ez utóbbi intézmény általános iskolai jegyei és a központi írásbeli vizsgán elért eredménye alapján rangsorolja a jelentkezőket.

Ahol feltétlenül kell a szóbeli felvételi, mint a nyelvi tagozatokon,

a két tannyelvű, illetve a művészeti középiskolákban, ott  a meghallgatások számával próbálják csökkenteni a fertőzés kockázatát. A budapesti Petőfi Sándor Gimnáziumban például az összes magyar nyelvű szóbelit törölték, csak az angol és a német nyelvű meghallgatásokat tartják meg. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban pedig idén a rajzos vizsgát ússzák meg a vizuális kultúra tagozatra aspirálók. Ahol pedig már megkezdték a meghallgatásokat, ezért nem lehet törölni a vizsgákat, ott online folytatják a felvételi elbeszélgetéseket – mint a budapesti Békésy György Technikumban is. A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megtartják a szóbeliket. Ott a diákoknak a szokásos

lázmérés és kézfertőtlenítés után írásban nyilatkozniuk kell,

hogy az elmúlt tíz napban nem kerültek szoros kontaktusba koronavírusos személlyel, illetve nincs légúti fertőző betegségre utaló tünetük, például nem köhögnek, nem fáj a torkuk, nincs hasmenésük vagy lázuk.

Itt legalább FFP2-es hatékonyságú maszkot is hordani kell – akinek nincs csak „sima” textil- vagy sebészmaszkja, a portán vehet ilyet. A Radnóti  105 hatodikost és 90 negyedikest hallgat meg, kisebb csoportokban. Emellett

van olyan középiskola, ahol Zoomon tartják a szóbeli felvételit,

más sulik pedig idén egyáltalán nem szerveznek elbeszélgetést, hanem portfóliót kérnek a jelentkezőktől.

Eduline