Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Idén mindjárt itt az óraátállítás napja, ekkor törölhetik el végleg


Hiába döntött úgy az Európai Parlament 2019-ben, hogy eltörli az óraátállítást, a gyakorlatban még mindig ide-oda tekergetjük az óra mutatóját – legközelebb a hónap végén, március 31-én hajnali 2:00 órakor tekerjük előre 3:00 órára, vagyis „elveszítünk egy órát”. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó óraátállítás, hiszen a magyar kormány még nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. Idő még van, legkésőbb 2025-ig kell dönteni arról, hogy a jövőben a nyári, avagy a téli időszámítást használja-e egy uniós tagállam.

A nyári időszámítás mellett szól az energiatakarékosság mellett az, hogy egy órával tovább lehet élvezni a természetes fényt, és így a szabadtéri mezőgazdasági, építőipari munkák is tovább végezhetők. Nálunk ez tűnik befutónak – egy 2021-es kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyarok többsége nyári időszámítás-párti, de egy egységes EU-s döntés lenne előnyös, ahhoz igazodnánk. Tehát Magyarország ebben a kérdésben feltehetőleg a többi uniós tagországgal együtt fog szavazni, nem támaszt majd ellenvetést a téli vagy a nyári időszámítás bevezetésével szemben sem.

Végezetül még egyszer: ne felejtsd el március 31-én hajnali 2:00 órakor 3:00-ra előretekerni az órát! A most „elveszített” órát 2024. október 27-én kapjuk majd vissza, ha addig nem születik döntés az óraátállítás eltörléséről – és valószínű nem fog –, akkor állítjuk majd vissza az órát hajnalban 3:00 óráról 2:00 órára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük