Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Idén is házhoz vitték a szűrővizsgálatokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében


Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

A tavaszi leállást követően ismét útra keltek a megyében a szűrőbuszok. A július végén újraindított programban Mezőladány és Piricse után tegnap és tegnapelőtt Nagycserkeszen teljesítettek szolgálatot.

A nagycserkeszi szűrőnapon részt vett Román István kormánymegbízott is, aki elmondta: most, amikor a koronavírus járvány második hulláma valósággá vált az életünkben, már tudással felvértezve állunk az újabb ütközet előtt, annak tudatában, hogy tavasszal a magyar lakosság fegyelmezettségének, az egészségügyben dolgozók óriási erőfeszítéseinek köszönhetően úrrá tudtunk lenni a járványon és a legsikeresebb európai országok közé sorolhatjuk magunkat a vírus elleni védekezésben. Román István hozzátette: meggyőződésem, hogy ez a tapasztalat megerősít mindenkit, hogy még jobban és tudatosabban figyeljenek az egészségükre, megelőzzék a bajt és rendszeresen részt vegyenek a rendelkezésre álló szűréseken. Ezért is tartottuk kiemelten fontosnak, hogy a tavaszi leállás után ismét elindítsuk a megye településeire a szűrőbuszokat, és mindenki számára biztosítsuk, hogy helyben, egyszerű módon elérhetőek legyenek ezek a vizsgálatok. Természetesen az idei esztendő más volt, mint a tavalyi, szigorú szabályok betartásával kellett dolgozniuk a szakembereknek, akiknek ezúton is köszönöm áldozatos munkájukat- tette hozzá a kormánymegbízott.

Tavaly sikeres és eredményes volt a szűrőprogram a megyében, 17 településen összesen 1135 fő regisztrált a vizsgálatokra. 883 lakos részére vastagbél szűrési egységcsomag került átadásra, 552 lakos számára biztosították a nőgyógyászati méhnyakszűrési lehetőséget, 239 lakos jelent meg bőrgyógyászati szűrésen, valamint 333 lakos szájüregi szűrésen. Idén július végétől indult el a program a megye négy településének bevonásával (Mezőladány, Piricse, Nagycserkesz, Székely). Minden helyszínen párhuzamosan jelen volt a kormányablakbusz is, így a lakosok nem csak a szűrővizsgálatokon vehetnek részt, hanem egyúttal hivatalos ügyeiket is intézhetik.

Az idei kitelepülések 3 vizsgáló/szűrőbusz használatával valósultak meg. Ebből az egyikben a 25-65 éves meghívott nők részére szakorvosi méhnyakszűrést és bőrgyógyászati szűrést, a másikban pedig életkortól függetlenül életmód tanácsadást (vércukorszint mérés, koleszterin szintmérés, vérnyomás mérés) és stroke szűrést végeztek. A harmadik buszban kardiológiai szűrések álltak rendelkezésre. A kitelepülésekhez kapcsolódóan az idén is az 50-70 évesek részére vastagbél szűrési lehetőséget tudtak biztosítani, melynek keretében szűrési egységcsomaggal látták el a lehetőség után érdeklődő lakosokat.

Az idei szűrőprogram Székelyben zárul, ahol az egészségház mellett, szeptember 16-án és 17-én várják a lakosságot!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal