Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Idehaza nincs rá pénz, miközben az 500 millióval támogatja a határon túli gyerekek iskolába jutását a kormány


Magyarországon több településen az iskolabusz-szolgáltatás megszűnésre kényszerül, mivel fenntarthatatlan, a kormány viszont a határon túli gyerekek iskolába jutását támogatja 500 millió forinttal.

Nem az a baj, hogy a határon túli gyerekeknek iskolabuszt ajándékoz a magyar kormány, hanem az, hogy a Magyarországon élők sem férnek hozzá igény szerint a szolgáltatáshoz – egyebek mellett így reagált Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarország Egyesületének elnöke arra a hírre, hogy magyar kormány és a Rákóczi Szövetség támogatásával szeptembertől 38 iskolabusz segíti az erdélyi szórvány 430 diákjának iskolába járását, valamint 4 busszal bővül a 16 járműből álló felvidéki iskolabusz hálózat. A Nagyváradi székhelyű Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ működését 3 iskolabusz segíti, ott fogyatékkal élő gyerekek oktatását biztosítják óvodás kortól egészen gimnáziumig – foglalta össze a Népszava.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kisbuszok beszerzését a kormány 500 millió forinttal támogatta.

Meleg Sándor megjegyezte, hogy nemrég ugyan írt ki pályázatot az Orbán-kormány autók vásárlására, de a felhívásra csak egyes szociális szolgáltatók jelentkezhetnek, és az igények itt is jelentősen meghaladják a rendelkezésre álló forrás nyújtotta lehetőségeket. Arról azonban nem áll rendelkezésre információ, hogy jelenleg hány iskolabuszt működtetnek az önkormányzatok és hány helyen szűnt meg a közelmúltban ez a szolgáltatás.

Mindeközben Magyarországon megszűnik a szolgáltatás

A Népszava szerint Barna Károly, Szatymaz polgármestere tájékoztatta a településen élőket arról, hogy az iskolabusz szolgáltatást az üzemanyagárak emelkedése miatt kénytelen megszüntetni, erre az önként vállalt feladatra az állam nem biztosít pénzügyi forrást.

Tavaly a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkány környéki térségben szűnt meg az óvodabusz. A buszjárat egyik sofőrje akkor azt mondta, a gyerekeket vélhetően a megemelkedett üzemanyagárak miatt nem tudják a jövőben szállítani. A lap arról számolt be, hogy

különjárat helyett bérletet biztosítanának a helyi járatokra a Hódmezővásárhely környékéről a városba bejáró gyerekeknek.

Benkő Fruzsina az InDaHouse – amely borsodi gyerekek oktatásával és fejlesztésével foglalkozik – alapítója és vezetője megjegyezte, hogy a speciális fejlesztést végző intézmények megközelíthetetlenek a mélyszegénységben élő szülők számára. Úgy fogalmazott, egy jól működő államban az egyesület munkájára nem lenne szükség, hiszen minden gyerek egyformán fontos, és az ezzel járó feladatokat az állami végzi el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük