Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Idegméreggel permeteztek a Tiszánál?!


A szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

Szendőfi Balázs zenész, természetfilmes június 23-án tette közzé a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen az látható, hogy az éppen zajló tiszavirágzás idején ismeretlenek vélhetően deltametrinnel, egy olyan idegméreggel permeteztek közvetlenül a folyóra, amely amellett, hogy hatásos rovarölő szer, különösen nagy veszélyt jelent a vízi élővilágra, írta a Debreciner tudósítása alapján a Sokszínű Vidék.

Emberre is veszélyes idegméreg, károsítja a hormonrendszert és hiperaktivitást okoz. A vízen haladó csónakosokat, hajósokat semmi sem figyelmeztette erre

– olvasható a rendező posztjában.

Magyarországon tilos a deltametrin vízfelszínen történő használata.

Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle

– fogalmaz a filmes, aki a Debrecinernek elmondta, Tiszafüred környékén találkozott az esettel, amelyről tájékoztatta a területileg illetékes Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is.

A deltametrint elsősorban lakott területen történő szúnyogirtásra használják. Az MTA Ökológiai és Botanikai Intézete 2020-ban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

Szúnyogok és kullancsok

Mi lenne a világban szúnyogok nélkül? Tudod-e, hogyan szabaduljunk meg tőlük öko-módon? De vannak más jellegű tippeket is. Például, hogy hogyan kezeld a szúnyogcsípést házilag. Ezek a praktikák viszont biztosan nem válnak be a szúnyogok ellen. Szúnyogmonitor néven április 1-én új weboldal indult az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont kutatóinak közreműködésével, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését. Tavaly év végén már megírtuk, hogy felbukkant a tigrisszúnyog Pécsen. Ugyancsak érdekes hír volt, hogy megjelentek a szúnyogok az Antarktiszon. A szúnyogok mellett a jó időben érdemes a kullancsokra is odafigyelni, ezzel a témával kapcsolatban is leírtuk a részleteket.

(Sokszínű Vidék)

Fotók: Szendrófi Balázs Facebook-oldal