Közzétette - Kategória - Beregi Múzeum, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Humoros és titokzatos kalandozás a beregi családnevek izgalmas világában a Beregi Múzeumban

Humoros és titokzatos kalandozás a beregi családnevek izgalmas világában a Beregi Múzeumban

Vásárosnamény – A vásárosnaményi Beregi Múzeum nem csak az országszerte neves gyűjteményével, hanem különleges programjaival is színesíti a térség, és az ide érkező turisták mindennapjait. Az elmúlt évek során számos, remekbe szabott program fémjelzi, az intézmény hagyományápoló tevékenységét. Ilyen különleges előadás hallgathatott meg a Tomcsányi-kastély zsúfolásig megtelt termében a hallgatóság, ahol a ,,Családneveink nyomában” című előadás került prezentációra. Varga János múzeumigazgató ezúttal az Új Beregi Élet újságban, havonta közzétett publikációjának sikerén felbuzdulva készített előadást. A múzeumigazgató által már megszokott, humorral gazdagon fűszerezett előadás során számos, a Beregben is fellelhető vezetéknév eredetének nyomába eredhetett a hallgatóság. A Szász Csaba által készített képekkel, rajzokkal illusztrált előadás sok érdekes, izgalmas dologra derült fényt a legelterjedtebb nevek világából. A közel egy órás előadás során az érdeklődők, a beregi és magyarországi családnevek kialakulásának eredetén túl megtudhatták, hogy miért nem tótok a Tóthok és nem rácok a Ráczok. De azt is, hogy a Czombáknak mi közük lehet a halakhoz, de arra is fény derült, hogy a Baráthok felmenőit sem a csuhások között kell keresni. Szó esett továbbá a pogány kori, egyházi, helynévi, népi, divat, foglalkozás, ,,csúnya” és az idegen eredetű beregi nevek kialakulásáról is. Az érdekfeszítő, mégis vidám hangulatban telő előadás végén az érdeklődők feltehették saját neveik eredetével kapcsolatos kérdéseiket is, melyre a múzeumigazgató készséggel igyekezett válaszolni.

Varga János teljes előadását itt tekintheti meg:

A rendezvényen, mint minden városi eseményen tiszteletét tette Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere is, akit a rendezvényről és az ott hallottakról kérdeztünk:

Összegzésre kértük ezt követően a színvonalas előadás szellemi atyját, Varga János múzeumigazgatót is, aki rövid értékelte is az eseményt:

Vélemény, hozzászólás?