Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hiába emelkedik a covid-fertőzöttek száma, mégsem kötelező a koronavírus-tesztelés az Ukrajnából érkező menekülteknek


Jelentősen nőtt a Covid-megbetegedések száma, egy hét alatt ugyanis 14 402 új koronavírus-fertőzést regisztráltak és elhunyt 54 beteg. Jelenleg 1345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. A Pfizer őszre ígéri az omikron elleni új vakcináját. Ukrajnából közben naponta mintegy 10 ezer menekült érkezik Magyarországra, a tesztelésük azonban nem kötelező.

A hivatalos adatok alapján egy hét alatt 14 ezer embernek mutatott hasonló eredményt a tesztje, ami 4147-el több új Covid-fertőzöttet jelent a múltheti adatokhoz képest. Rusvai Miklós szerint ugyanakkor a valós fertőzöttek száma jóval magasabb lehet.

„A jelenlegi járvány alatt körülbelül nyolcszoros látenciával számolunk, tehát azt az adatott, amit a hivatalos honlapon látunk, azt nyugodtan meglehet szorozni legalább nyolccal” – mondta Rusvai Miklós, virológus.

Az ATV Híradójának nyilatkozó háziorvos az omikron tüneteit sorolja. Mangó Gabriella szerint a klímás helységekben még jobban terjed a járvány és az omikron ellen a korábbi vakcinák már nem védenek jelentősen. Kiemelte, hogy „az enyhébb tünetek ellenére is 2-3 hétig is eltarthat a köhögés, de más poszt Covid tünetekre is oda kell figyelni. Az első két hónapban az infarktus százalékai nőnek meg, a stroke százaléka, a tüdőembólia és a végén a vénásoknak az előfordulása”.

Rusvai Miklós szerint, aki még nem adatta be a 4. oltását, annak érdemes őszig várnia a Pfizer omikron specifikus vakcinájára.

A növekvő megbetegedések ellenére az elmúlt hónapban 1,2 millió utas fordult meg a budapesti légi kikötőben az ORFK adatai alapján pedig naponta mintegy 10 ezer menekült érkezik Ukrajnából.

Kereste a híradó az Operatív Törzset, hogy megtudjuk a menekülteknél készítenek-e a határnál koronavírustesztet, és ha igen hány menekültnél mutattak ki megbetegedést, továbbá tervezik-e a repülőtereken a Magyarországra belépőknél a hivatalos tesztelés ismételt bevezetését. Válaszukban azt írták a menekülteknek a határ menti gyűjtőpontokon biztosítják a koronavírus-tesztelését, ez azonban nem kötelező. A többi kérdésre nem kapott választ a híradó.