Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hiába a kormány szigorítása, még mindig megéri a külföldieknek Magyarországra tankolni a piaci árakon is


Hiába zárta ki a kormány már korábban a külföldieket a benzinárstopból, a gyenge forint miatt még mindig megéri a külföldieknek Magyarországra tankolni a piaci árakon is – írja a penzcentrum.

Fotó: alapjarat.hu

Import üzemanyagra viszont igencsak szükség lenne, mert az augusztus még a vártnál is nehezebb időszak lesz, hiszen leáll a Dunai Finomító is, várhatóan több hétig karbantartás lesz, nem fognak teljes gőzzel termelni. A tervek szerint az üzemek fokozatosan indulnak újra, jelentős részük már szeptemberben, míg egy kisebb részük október végén, a karbantartás második üteme után – mondta korábban Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója. Bár tartalékolni kellene, de az sem ment rendesen az árstop miatt megnövekedett kereslet miatt, úgyhogy az ország stratégiai készleteihez is hozzá kell nyúlni.

Hiába tankolhat ugyanis egy osztrák rendszámú kocsi csak piaci áron Magyarországon, ha a tulajdonos euróban fizet, sokkal jobban jár, mintha az otthoni átlagáron tankolna. Ugyanez a helyzet Szlovákiával is, valamint a Holtankoljak.hu nemzetközi összesítése alapján Horvátországból is megérheti átjönni tankolni a határ mellől – utóbbi országban még nem euró van, de egyébként a kuna árfolyama már ahhoz van rögzítve, jövőre pedig már ott is euróval fizethetnek a magyarok. A környező országok közül, euróra váltva csak a háborús Ukrajnában olcsóbb a benzin, mint nálunk, Szlovéniában kb. hasonló átlagárak vannak (de egy újabb forintbeszakadás akár nekik is kedvezhet), és Romániából és Szerbiából sem érheti meg annyira átugrani tankolni: ha valaki közel lakik a határhoz, 4 eurócentet, azaz kb. 16 forintot spórolhat literenként.

Azonban Szlovákiában már más a helyzet: ők az összesítés szerint kb. 20 centet, azaz durván 80 forintot spórolhatnak literenként még a magyar piaci árral is. Ha valaki Ausztriából jönne át piaci áron tankolni, az több mint 120 forintot takarítana meg literenként a benzinen. A dízel esetében nem ennyire markáns az eltérés, de az osztrákok így is kb. 80 forintot spórolnának literenként a magyar piaci áron, a szlovákok pedig kb. 40-et.

Ha pedig a forint újból beugrik a szakadékba, és már inkább 410 felett lesz az euróárfolyam, akkor természetesen a határ mentén élőknek méginkább megérheti átjárni tankolni Magyarországra.

Forrás: penzcentrum