Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hétvégén már kevesebb ideig alhatunk, viszont később fog sötétedni – Jön az óraátállítás


Bár hosszú évek óta parázs viták tárgya az óraátállítás eltörlése, sajnos nem ez lesz az utolsó alkalom, amikor minden átmenet nélkül egy másik időszámításhoz kell alkalmazkodnunk.

Jóllehet hosszú évek óta parázs viták tárgyát képezi, hogy érdemes volna-e eltörölni az óraátállítás sokszor és sokak által kritizált „intézményét”, sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a kétféle időszámítás egy darabig még velünk marad. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a következő óraátállításra a hétvégén kerül sor. A nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapra, ami 2023-ban 26-ára esik. Ekkor kell majd hajnali 2-kor előre, hajnali 3-ra állítanunk az óráinkat: mostantól egy órával kevesebbet alhatunk, viszont egy órával később fog sötétedni.

Ahogy a Pénzcentrum cikke is felidézi, 2018-ban egy népszavazás keretében tudakolták az Európai Unió lakosságától, hogy szeretnék-e, ha az óraátállítás gyakorlata a jövőben is fennmaradna. A többség az óraátállítás eltörlését támogatta – Magyarországon kiváltképp nagy volt az intézmény ellenzőinek tábora -, s az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak haladékot, hogy eldönthessék, a téli vagy a nyári időszámításra térnének-e át az óraátállítás eltörlése esetében. A kérdésben végül nem született döntés, a határidőt pedig kitolták 2024-ig. A Pénzcentrum hozzáteszi: az átállást ezúttal nem segíti a hosszúhétvége, mint múlt ősszel. Akkor november 1-je keddre esett, így az óraátállítás vasárnapját (október 30-át) követő hétfőt előre ledolgozva könnyebben szokhattuk meg a téli időszámítást. Most azonban a legközelebbi hosszú hétvége húsvétkor lesz, mégpedig április 7-től 10-ig.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük