Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hatalmasat drágul a dinnye az idén, 30-40 százalékos áremelkedés jöhet – ez az oka


A drágulás oka, hogy kisebb területen termelték idén a gyümölcsöt, és a megugró termelési, szállítási és munkaerőköltségeket is be kell építeni az árba.

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. A termelési, szállítási és munkaerőköltségek megugrása miatt a nyári főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi minimumot jelentő 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent – írja sajtóközleményében az Agroinform.

A területcsökkenés okai között az ágazatot sújtó munkaerőhiány mellett megtalálható a dinnye értékesíthetőségét körül lengő bizonytalanság, illetve a termelők egy részének azon döntése, miszerint a földjén inkább hagyományos szántóföldi gazdálkodást folytat (azaz gabonát termel). Ezt az elhatározást az ukrajnai háború híre érlelte meg sokakban. Ráadásul a gabona biztos bevételt jelent, míg a dinnye sikere az utolsó pillanatig kétséges, egy hűvösebb nyár vagy egy nagyobb importdömping egyenként is keresztülhúzhatja a termelők számításait.