Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hatalmas a szakadék a leggazdagabb és a legszegényebb magyar régió között – Több is az EU legszegényebbjei között


Három magyar régió van az EU húsz legszegényebbje között, a budapesti régió viszont a 15. legfejlettebb az unióban – számolt az Eurostat. A legfejlettebb vidéki magyar régió váratlanul most már nem a Nyugat-Dunántúl – írja a Hvg.hu.

Fotó: munkaspart.hu

Budapest Közép- és Észak-Európa nagyobb városaival van egy szinten, ami a gazdasági teljesítményt illeti, a vidéki Magyarország jókora része viszont az EU legszegényebbjei közé tartozik – ez olvasható ki az Eurostat most kiadott adataiból. Az Európai Unió GDP-adatait évről évre elkészítik regionális bontásban – ezúttal a 2021-es számokat adták ki, vagyis az, hogy 2022 második felében hogyan fékez le a gazdaság, ezekben az adatokban még nem látszik.

A magyar főváros 2020-ban került be a 20 legerősebb gazdasági régió közé, akkor a 17. helyen, most a 15.-re lépett előre. Az egy főre jutó budapesti GDP az EU-átlag 156 százalékára nőtt az egy évvel korábbi 155-ről, így az előző évihez képest Stuttgartot és Pozsonyt sikerült megelőzni, most közvetlenül Budapest előtt Utrecht áll a listán. A környékünk nagyvárosai közül Varsó és Bukarest egy főre jutó GDP-je is nagyobb egy kevéssel a budapestinél, Prága pedig az EU ötödik helyére került.

Az Eurostat összeállított egy olyan mutatót is, amelyben Pest megye az EU öt legjobbja közé került: 2019 és 2021 között ott volt az ötödik legnagyobb GDP-növekedés, csak a három ír régió, valamint a német Rajna-vidék–Pfalz fejlődött gyorsabban.

Az EU húsz legszegényebb régiója között évek óta három magyar szerepel (ami minimális előrelépés ahhoz képest, hogy 2010-ben még négy volt ott, a Dél-Alföld került ki a legrosszabb húszból).

Részletesen a következőképp néz ki a magyar helyzet:

  • Budapest mögött a Közép-Dunántúl régió (azaz Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) jött fel a második helyre, hosszú idő után megelőzve a Nyugat-Dunántúlt, de a leggazdagabb vidéki régiónk is csak az EU-átlag 70 százalékát éri el.
  • A Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala) 70-ről 68 százalékra csúszott le.
  • Pest megye, amely 2020 óta szerepel Budapesttől külön, önálló régióként, egy százalékpontot javítva 61 százalékot ért el, ezzel az EU 37. legszegényebb régiója.
  • A Dél-Alföld (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) egy főre jutó GDP-je az EU-átlag 55 százalékáról 54-re csökkent, ezzel a 25. legszegényebb régió.
  • Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye) a 20. legszegényebb, 50-ről 52 százalékra javított.
  • A Dél-Dunántúl (Somogy, Tolna, Baranya) a 18. legszegényebb, maradt 51 százalékon.
  • Az Észak-Alföld pedig (azaz Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye) a legszegényebb magyar régió, az EU 14. legszegényebbje, 49 százalékon stagnál.

Érdemesebb lehet persze azt nézni, hogy évtizedesnél is nagyobb időtávon milyen a változás. 2010-ben Budapest – ami akkor még nem volt önálló régió, de attól még mérték külön az ottani helyzetet is – az EU-átlag 144 százalékán állt, ahhoz képest is sikerült komolyan előrelépni. A legnagyobb ugrást a Közép-Dunántúl érte el, a 2010-es 57 százalékról lépett előre 70-re. A Nyugat-Dunántúl visszaesése évek óta tart, 2015-ben még az EU-átlag 76 százalékánál járt, mostanra majdnem visszaesett ugyanoda, ahol 2010-ben tartott (akkor 67 százalékon állt, most 68-on

Az legalább felzárkózásnak számít, hogy 2010-ben az ország Dunától keletre eső fele és a Dél-Dunántúl is az EU-átlag 50 százaléka alatt volt, mostanra csak az Észak-Alföld maradt az 50 százalékos határ alatt. Vagyis még mindig az EU legszegényebb helyei között van az ország fele, de a leszakadás mértéke egy kicsit csökkent.

Magyarországon a leggazdagabb és a legszegényebb régió között 3,18-szoros a különbség. Ugyanez az arány Csehországban 3,32, Lengyelországban 3,19, Szlovákiában 2,92, Romániában 3,38 – természetesen mindegyik itt sorolt országban a főváros és közvetlen környéke a legfejlettebb. Vagyis a régiónk közös baja az, hogy óriási a különbség a főváros és a vidék között. De például Ausztriában csak 1,65-szörös a különbség a leggazdagabb és a legszegényebb – a salzburgi régió és Burgenland – között.

Végignézve a térképen első ránézésre is feltűnő a gazdagabb, kékkel jelölt sáv Európa közepén, Svédország legészakibb pontjaitól kezdve Dánián, Németországon, Hollandián, Belgiumon és Ausztrián át egészen Olaszország közepéig. Ezek az országok azok, ahol a főváros és a vidék közötti különbség nem rettenetesen nagy, vidéken is kimondottan jó a gazdasági teljesítmény.

Onnan keletre és nyugatra is gyakorlatilag mindenhol ugyanaz a helyzet: az országok fővárosi régiói kimondottan jól teljesítenek, a vidék viszont alig tud felzárkózni. Persze mások a nagyságrendek, Franciaországnak például a tengerentúliakat kivéve a legszegényebb helye is fejlettebb, mint a legjobban álló magyar vidéki régió. Az olyan fővárosok közül, amelyek önálló régiónak számítanak, Lisszabon az egyetlen, amelynek a GDP-je nem éri el az EU-átlagot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük