Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Háromszéki háborús veteránokat tüntettek ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével

A sepsiszentgyörgyi vitéz Bartha Mihály, aki júliusban töltötte be a 96-ik életévét, idén sem hiányozhatott az úzvölgyi katonatemetőben tartott megemlékezésről, amelyen az 1944. augusztus 26-i szovjet betörésre emlékeztek – hangzott el az M1 Kárpát-medence című magazinműsorában.

Bartha Mihály egyike azoknak a háromszéki háborús veteránoknak, akik az idén kapták meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

„Ezeket a kitüntetéseket március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmával adományozta köztársasági elnök úr, de sajnos a járványhelyzet miatt elmaradt az átadásuk. Most a mai napon itt, Háromszéken hat egykori honvédnek, hat egykori katonának, aki a magyar hazáért harcolt, adjuk át ezeket a kitüntetéseket” – mondta Tóth László csíkszeredai főkonzul.

Az 1944-es úzvölgyi csatában tanúsított bátor helytállása, valamint az ott elesett katonák emlékének ápolása érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként

– áll a kitüntetést indoklásában.

„Örvendek, mert büszke vagyok, hogy ilyen nagy kitüntetést kaptam a magyar államtól. Az Isten adjon erőt, egészséget azoknak, akik adták” – fogalmazott vitéz Bartha Mihály.

Tódor Antal 1919. augusztus 17-én született Lemhényben, majd 1940 decemberében sorozták be a 24-es székely határőr gyalogezredbe. A háborúban lovas hírvivőként szolgált. Az úzvölgyi betörés után századával együtt visszavonulni kényszerült, 1945 januárjában Kassán esett orosz fogságba, ahonnan csak négy év múlva szabadult.

Most családtagjai, szűkebb pátriája elöljárói és a hagyományőrző huszárok

nemcsak a magyar állam kitüntetése, hanem százegy éves születésnapja alkalmából is köszöntötték.
Az ünnepelt idős korára is megőrizte közvetlenségét és jó kedvét, így nem csoda, hogy a koccintás után még a régi katonanóták, a sokat énekelt népdalok is eszébe jutottak.

A sok megpróbáltatás ellenére Tódor Antal népes családban ünnepelhette százegyedik születésnapját. Egyik unokája ugyanazon az augusztusi napon, legkisebb dédunokája pedig egy évszázaddal később született, akit el is hoztak a dédpapa köszöntésére.

Forrás: M1