Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hamarosan megszabadulunk az óraátállítástól


A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. Az Európai Unió nemrég úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választani kell egy végleges időszámítást. Ezután soha többet nem fogjuk állítgatni az óráinkat.

Fotó: varosikurir.hu

A nyári időszámítás 2023. március 26. vasárnap hajnalban kezdődik: 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. A téli időszámítás pedig 2023. október 29. vasárnap hajnalban veszi kezdetét, ekkor 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani a mutatókat.

Az 1900-as években vezették be

Az óraátállítás kezdetéről több teóriai is kering: egyes források szerint már maga Benjamin Franklin is felvetette az ötletet – igaz, akkoriban sikertelenül. Az óraátállítást elsőként bevezető ország, az Egyesült Államok 1916-ban hozta meg a döntést, energiatakarékossági okokra hivatkozva. Ezt vette át később a Föld egyre több és több országa.

Magyarországon megszakításokkal alkalmazták a gyakorlatot, néha több év is eltelt úgy, hogy senki nem nyúlt az órák mutatóihoz. A nyári időszámítást az Unió szabályozta és egységesítette 1997-ben egész Európa-szerte.

Több érv is szól mellette

Az óraátállítás mellett egy igen nagy érv szól, ez pedig az energiatakarékosság. Ezen kívül azonban több érvet is fel lehetne sorakoztatni. Az egyik ilyen például, hogy azok is egy órával tovább élvezhetik a természetes napsütést, akik a napjaik nagy részét az iskolában vagy a munkahelyeiken töltik. Az óraátállításnak köszönhetően ők még szervezhetnek maguknak szabadtéri programot a munkaidő lejárta után is.

Emellett a szabadban végzett munkák idejét is ki lehet nyújtani annak köszönhetően, hogy tovább van világos. Az Egyesült Államokban pedig a világos órák számának meghosszabodásával egyenes arányban csökkent a bűnözés.

És ellene is

Az óraátállítást ellenzők azonban gyakran hangoztatják, hogy semmiféle pozitív hatással nem bír az intézkedés, és nincs is semmilyen bizonyíték arra, hogy pozitív hatással lenne az emberi szervezetre. Például statisztikákkal alátámasztható, hogy több baleset történik az utakon az óraátállításokkor.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük