Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Hadat üzent a kormány, így számolnának le a korrupcióval: jön a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia


Az igazságügyi miniszternek 2025 november végéig új lobbitörvényt kell alkotnia, illetve idén május végéig Rogán Antal kabinetminiszter közreműködésével meg teremtenie a vagyonnyilatkozatok elektronikusan, digitális formában történő kitöltésének és kezelésének lehetőségét a teljes közszférában.

Fotó: Pestisracok.hu

Hosszú várakozás után elfogadták a 2024–2025-re vonatkozó középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát, valamint a hozzá tartozó akciótervet – írja a K-Monitor. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy magát a stratégiát egyelőre még nem tette közzé a Belügyminisztérium.

Az elfogadott akciótervben több mint 50 intézkedést fogalmaztak meg, ezek jelentős része valaminek a felmérése, javaslattétel, illetve képzések megtartása.

Jelentősebb vállalás két területen látható: az igazságügyi miniszternek 2025 november végéig új lobbitörvényt kell alkotnia, illetve idén május végéig Rogán Antal kabinetminiszter közreműködésével meg teremtenie a vagyonnyilatkozatok elektronikusan, digitális formában történő kitöltésének és kezelésének lehetőségét a teljes közszférában. Az igazságügyi miniszternek ezentúl új szankcionálási mechanizmusra is javaslatot kell tennie.

Annak ellenére, hogy a stratégiát jelentős késéssel fogadta el a kormány, valódi társadalmi egyeztetés nem történt, erre az OECD is felhívta a figyelmet, amikor értékelte a dokumentum tavalyi változatát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük