Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ha Önnek ilyen autója van, súlyos veszélynek lehet kitéve


Nemzetközi szakmai szervezetek és hatóságok egybehangzó véleménye szerint több odafigyelést igényelnek a vezetéstámogató rendszerek, az elmúlt időszakban ugyanis több olyan baleset történt, amelyekben működésbe lépett vezetéstámogató rendszerrel rendelkező autók és sürgősségi szolgálati járművek vettek részt.

Ezt az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala tette közzé, akik széleskörű vizsgálatot kezdtek a vezetéstámogató rendszerek biztonságával kapcsolatban.

A vezetőt segítő automatizált rendszerek – mint például az Autopilot – segíthetnek a gyorsításban, fékezésben és kormányzásban, de a jelenleg forgalomban lévő rendszerek egyike sem működtethető a járművezető szoros felügyelete nélkül. Az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanácsa, a Holland Biztonsági Tanács, az Euro NCAP és az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács is bírálta azt, hogy ennek ellenére mégis automataként tüntetik fel ennek működését marketingjükben – írja az autoszektor.hu.

Európában azonban nem sok adat áll rendelkezésünkre arról, hogy a balesetekben milyen szerepet játszanak az ilyen rendszerek, a legtöbb baleseti elemzés ugyanis korlátozott hatókörű, és nem vizsgálja, hogy mely biztonsági rendszerek működtek a baleset idején.