Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ha korábban Ön is felvette a Covid-oltást, ez a hír Önt is érintheti


Ki emlékszik arra, hogy melyik karjába kérte a védőoltást? Egy friss kutatás szerint a koronavírus elleni védőoltás adagjainak különböző karokba történő beadása erősítheti az immunitást, illetve növelheti a vakcina hatékonyságát.

A The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent tanulmány 950 ember részvételével készült el, és a szakemberek a Pfizer-BioNTech vakcina hatákonyságát vizsgálták. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport mindkét adagot ugyanabba a karba kapta, míg a másik csoport ellentétes karokba.

Az eredmények szerint az ellentétes karokban oltottak jobb immunválaszt mutattak, magasabb SARS-CoV-2 specifikus antitestszinttel. Ez arra utal, hogy a karok váltása erősítheti az immunitást és hosszabb távú védelmet biztosíthat – írja a Pénzcentrum.

Kiderült a vizsgálat során, hogy ellentétes karokba történő oltás négyszeres növekedést eredményezett az antitestválaszban és semlegesítő képességben, különösen az omikron változattal szemben. Ezt egy 1568 felnőttből álló populáción is megfigyelték, amely kiemeli az eltérő karokba adott oltások jelentőségét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük