Közzétette - Kategória - Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Füstmérgezés – ketten majdnem meghaltak Vásárosnaményban


Illusztráció

A Vásárosnaményi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja azt a helyi házaspárt, akik saját maguknak raktak össze a házukban egy cserépkályhát, szinte minden biztonsági előírás megszegésével, majd emiatt az egész család füstmérgezést szenvedett.

A vádirat szerint a szülők 6 és 10 éves gyermekükkel éltek a maguk építette 4×4 méteres családi házban Vásárosnaményban. 2019 februárjában a szülők mindenféle szakképesítés nélkül egy cserépkályhát állítottak be a lakás szobájában, aminek a füstelvezetését egy lemezből készített csővel oldották meg. Átütötték a falat, kivezették a csövet a szabadba, azonban az túl alacsonyan volt, így könnyen visszaáramlott benne a füst. Ráadásul a kéményként szolgáló cső keresztmetszetét a vádlottak le is szűkítették, ami szintén ahhoz vezetett, hogy a füst visszaáramlott a lakásba.

Tovább fokozta a veszélyhelyzet az, hogy a lakásnak csak egy, mégpedig állandóan zárt ablaka volt, míg a lakás szintén mindig zárva tartott ajtaja az udvarra nézett. Mindezt a szülők azzal magyarázták, hogy nagyon fáztak a hideg téli időben, meg egyébként sem volt pénzük szakembert fogadni. Éppen ezért a katasztrófavédelem felé sem jelezték a kémény megépítését, így azt szakember soha nem ellenőrizte.

Alig pár napig fűtöttek az előbbiekben írt szabálytalan módon a cserépkályhában a vádlottak, amikor is 2019. március 2-án éjjel olyan mennyiségű szén-monoxid áramlott vissza a lakásba, hogy mind a szülők, mind a gyerekek rosszul lettek. A szülők életveszélyes állapotba kerültek, a gyerekek pedig 8 napon belül gyógyuló mérgezést szenvedtek.

A vádlottak olyan sok előírást szegtek meg a kályha és a kémény építése, működtetése során, hogy az igazságügyi tűzvédelmi szakértő „elképesztően veszélyes”-nek minősítette az így kialakult helyzetet.

Az ügyészség a vádiratban az apával szemben közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozta, míg az anya esetében próbára bocsátást.

Az eljárás a Vásárosnaményi Járásbíróságon folytatódik.

Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő