Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fontos figyelmeztetést tettek közzé minden autós számára


A gumisoknál már véget ért a szezonális kerékcsereroham, de ez nem jelenti azt, hogy az autósoknak ne lenne még fontos feladatuk. A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye szerint. De mi legyen az éppen nem használt abroncsokkal?

MOST KELL IGAZÁN FIGYELNI ARRA, HOGY HELYESEN TÁROLJUK AZ ABRONCSOKAT.

Ma már széles körben elterjedt a gumiabroncs-kereskedőknél és szervizeknél az úgynevezett hotelszolgáltatás: a következő abroncscsere idejéig megőrzik és szakszerűen, ideális körülmények között tárolják a leszerelt garnitúrát, néhány ezer forintos díjért cserébe. Aki mégis inkább otthon tárolná az abroncsait, annak figyelnie kell néhány szempontra.

MIELŐTT ELTENNÉNK A LECSERÉLT GUMIABRONCSOKAT A KÖVETKEZŐ SZEZONRA, GONDOSAN ELLENŐRIZZÜK, HOGY VANNAK-E IDEGEN TESTEK ÉS SÉRÜLÉSEK A FUTÓFELÜLETEKEN ÉS AZ OLDALFALAKON.

A jelentős mértékben, szemmel láthatóan sérült abroncs a továbbiakban közúti közlekedésre nem alkalmas.

Amennyiben a felnin rozsdafoltok vannak, akkor tárolásuk előtt kezeljük őket, hogy az érintett területek ne terjedjenek tovább. Mérjük meg a profilmélységet: ha a futófelület minimális mélysége 1,6 mm vagy ennél kevesebb, akkor a gumiabroncsok a következő szezonban már nem használhatók. Az igazán biztonságos érték téli abroncs esetében 4, nyárinál pedig a 3 milliméter.

A gumiabroncsok a gyártó által az alapanyagba kevert öregedésgátló ellenére öregszenek. Szakszerű tárolás esetén azonban az öregedés minimálisra csökkenthető: a megfelelően tárolt és nem megfelelő mintázatú, nyolcéves abronccsal még nyugodtan közlekedhetünk.

A GUMIABRONCSOKAT SÖTÉT, SZÁRAZ HELYEN ÉS HŰVÖS – LEHETŐSÉG SZERINT SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN – HŐMÉRSÉKLETEN KELL TARTANI.

A közvetlen napfény felgyorsítja a gumi öregedési folyamatát. A gumiabroncsok tárolására szolgáló helyiségnek mentesnek kell lennie az oldószerektől, zsíroktól, olajtól és hasonló szennyeződésektől.

NÉGY DARAB ABRONCS ESETÉBEN VÍZSZINTESEN, EGYMÁSRA RAKVA TÁROLJUK ŐKET.A lényeg, hogy a torony ne legyen kb. két méternél magasabb.FELNIRE SZERELT KEREKEKET NEM ÁLLÍTVA, HANEM FELFÜGGESZTVE VAGY VÍZSZINTESEN (A PADLÓN VAGY TARTÓKONZOLON) TÁROLJUNK.

A felnire szerelt, de a következő szezonig nem használt abroncsokban a levegő nyomását csökkentsük 1 barra.