Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Folytatódnak a vidéki egészségügyi fejlesztések

egeszsegugy 1

Az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot felhasználva fejlesztette a kormány az egészségügyi hálózatot vidéken, míg Budapesten és a központi régióban 700 milliárd forint értékű beruházások indultak el – közölte az emberi erőforrások minisztere Szombathelyen.

Kásler Miklós a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több mint 1,1 milliárd forint értékű, elsősorban az onkológiai ellátást érintő beruházásainak avatásán azt mondta: jelentős kulturális és egészségügyi fejlesztések zajlanak Magyarországon. A vidéki egészségügyi hálózat fejlesztésének része a szombathelyi kórház beruházása, amelynek révén a regionális onkológiai centrum már minden olyan diagnosztikai és terápiás kezelést biztosít, amit az Országos Onkológiai Intézet – tette hozzá a miniszter.

Példaértékű ellátórendszer alakult ki Magyarországon

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar onkológiai stratégiáról néhány évtizeddel ezelőtt lezajlott viták után példaértékű ellátórendszer alakult ki az országban. Ennek csúcsintézménye a legmagasabb európai szintű elvárásoknak is megfelel, négy regionális centrum működik az országban, illetve a legtöbb vidéki kórházban van onkológiai osztály is.

A Szombathelyen kialakított regionális onkológiai centrum diagnosztikai és terápiás lehetőségei szinte teljesen azonosak azokkal, amelyek a központi intézetben elérhetők, csak az ellátott betegségek körében van elenyésző különbség. A betegeknek az új PET/CT beszerzése révén pedig már nem kell Budapestre vagy Kaposvárra utazniuk, ez évente mintegy ezer beteget érint.

A vasi megyeszékhelyen néhány éve a rendkívül magas szintű technológiát jelentő molekuláris patológiai tevékenységet is folytatnak, ami nélkülözhetetlen ma már a korszerű onkológiai terápiákhoz. A miniszter jelezte azt is: még ebben az évben elkezdődik a salgótarjáni kórház onkológiájának fejlesztése is.

Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta: a kórház legrégebbi, 90 éves épületében működő sebészeti osztályt 523 millió forintból újították fel. A teljes korszerűsítés jóvoltából 21. századi körülményeket biztosítanak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?