Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a műszaki vizsgacsalási botrány: 15 kormánytisztviselőre kértek börtönt


58 000 autó, 300 millió forint kenőpénz. Még 2016 elején a járművek hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el  vizsgáztatási hivatali eljárásukkal összefüggésben a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak alapdíjnak tekinthető vesztegetési pénzt, amely 5000 forintos alaptarifát műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

A 39 ügyintéző közel 58 000 autót érintően összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzt adott át 16 vizsgabiztosnak, akik a pénzt egymás között elosztották. A vizsgabiztosok azoknak, akik tudtak a tevékenységükről és a vizsgaállomáson dolgozó további 4 hivatalos személynek a hallgatásukért cserébe részesedést adtak az átvett vesztegetési pénzből.

Az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, míg a hivatalos személyek közül többen tettek feltáró jellegű, beismerő vallomást.

Vádiratában az ügyészség a vizsgabiztosok esetében letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, végleges hatályú közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott, míg az ügyintézők többsége egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Volt több olyan kormánytisztviselő, akinek balatoni ingatlanát foglalták le, illetve nagyobb értékű új autóját érintette a kényszerintézkedés, de szinte mindegyiküknél talált az ügyészség készpénzt, illetve értékpapír vagy befektetési számlán lévő több milliós megtakarítást is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük