Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Folytatódik a hazai vizek védelme: Egy tonna invazív halat szedtek ki a Holt-Tiszából


Mintegy 1000 kiló busát halászott le a napokban az Atkai Holt-Tiszából a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ).

A Szeged Televízió tudósítása szerint a több napig tartó ökológiai célú halászat során először úgynevezett marázsahálót húztak meg a holtág északi végétől a déli felé, majd az összeterelt busákat húzóhálóval vették ki, írta a Pecaverzum.

Héja Márton, a HECSMSZ halgazdálkodási referense elmondta, a 12 centiméter szembőségű marázsaháló főleg a 10 kiló feletti példányokat célozza meg.

Esetlegesen pontyok, amurok, harcsák is hálóba kerültek, de azokat egyből visszaengedték a vízbe.

A kifogott busák átlagos tömege meghaladta a 10 kilogrammot, de nem voltak ritkák a 20 kilós példányok sem. A legnagyobb 36 kilót nyomott.

Az inváziósnak számító busa erős táplálékkonkurense az őshonos halaknak, ezért is fontos halászata.

Amikor a busáról beszélünk, valójában két fajról lehet szó. Az egyik a fehér busa, ami növényi eredetű táplálékot, fitoplanktont, algát fogyaszt, illetve pettyes busa, ami állati eredetű táplálékot, de ugyanígy planktonikus szervezetet, rákokat fogyasztó jószág.

„A fitoplankton egyrészt az ivadékhalaknak és más halaknak is táplálékát jelenti. Ahogy az ivadék fogyasztja a plankton, úgy az ivadékot is beszívja a nagy szájával a busa”

– mutatott rá Oláh Szabolcs, a HECSMSZ ügyvezető elnöke.

A kifogott egy tonna busát Nagyváradra adták el.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük