Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Folytatódhat a haderőfejlesztés: Fontos hadiipari együttműködésre készül Magyarország


Folytatódhat az egyiptomi-magyar közlekedésügyi együttműködés, a hadiipar pedig a két ország kapcsolatának új területe lehet – közölte a technológiai és ipari miniszter az MTI-vel.

Képünk illusztráció

Palkovics László telefonon számolt be egyiptomi tárgyalásairól Kairóból. A tárcavezető Kamel al-Wazir közlekedésügyi miniszterrel, valamint Mohamed Ahmed Morsi hadiipari termelésért felelős miniszterrel egyeztetett, ezt követően Mohamed Manar Anba polgári légiközlekedésért felelős miniszter, valamint Abdelmonem Eltarras, az Arab Organization for Industrialization (az arab országok iparosítási szervezete) vezérigazgatója fogadta.

Palkovics László felidézte, hogy Egyiptom megrendelésére Magyarország 1300 vasúti kocsi gyártásában vehet részt, de újabb lehetőségek is nyílhatnak az afrikai államban. A miniszterek hétfőn többek között arról tárgyaltak, hogy a vasút felértékelődése miatt szükség lesz a vasúti infrastruktúra fejlesztésére és a vasútvonalak villamosítására.

Energiaellátásukba naperőműveket lehetne bekapcsolni, ezek kiépítésében magyar cégek éppúgy részt vehetnének, mint elektromos autóbuszok gyártásában Egyiptom megrendelésére – tette hozzá Palkovics László, aki a légi közlekedésről is tárgyalt Kairóban.

Kitért arra, hogy Egyiptomban az idegenforgalom fontos bevételi forrás, ezért mindkét fél érdeke, hogy a Wizz Air új járatokat indíthasson oda. A bővítés érdekében a tárcavezető az adminisztratív és pénzügyi akadályok megszüntetését kérte a tárgyalópartnerétől.

Palkovics László elmondta, hogy a hadiiparban is új együttműködési területek körvonalazódnak a két állam között. A lehetőségekről a felek hamarosan folytatják a tárgyalásokat, Egyiptom hadiipari termelésért felelős minisztere ugyanis várhatóan néhány hónapon belül Magyarországra látogat.