Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hitelesek figyelem! Nagyon fontos levél érkezik a bankoktól, a moratórium meghosszabbításáról


A pénzintézeteknél kell igényelni a moratórium meghosszabbítását. Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a törlesztés alóli mentesség nem hosszabbodik meg automatikusan, arról külön igénylőlapot kell beadniuk az ügyfeleknek. A hitelmoratórium eredetileg június 30-ig lett volna érvényben.

Ezt hosszabbította meg a múlt héten a kormány december 31-ig, a bennmaradásról szóló dokumentumot pedig július 31-ig lehet benyújtani. Mivel a határidő jogvesztő, így aki nem jelzi, utólag már nem vehet részt a moratóriumban.

Rogán Antal, a Miniszerelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rendeletében meghatározta a tájékoztatót, melyeket a bankoknak kell közzétenniük, továbbá a nyilatkozatot is, melyet a bankok felé kell benyújtani – tájékoztatott a HVG.

A bankok részéről ezt teszik közzé:

„Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbította. A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában. A nyilatkozattétel feltételeiről és módjáról a honlapunkon nyújtunk részletes tájékoztatást az Ön részére.”

A pénzintézetekhez így online formában is eljuttatható a kérelem, az ügyfelek a saját bankjunk honlapján pedig pontos tájékoztatást kaphatnak az ügyintézés menetéről.