Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fokozódik a háborús vészhelyzet: Orbán Viktor vezetésével megalakult a magyar Védelmi Tanács a Karmelita kolostorban


Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelita kolostorban megalakult a kormány Védelmi Tanácsa – erről tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Képünk illusztráció Fotó: MTI

A Védelmi Tanács létrehozása ahhoz a strukturális változáshoz köthető, amely az ötödik Orbán-kormány hivatalba lépésével történt. Havasi Bertalan azt mondta: az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére.

A KORMÁNYON BELÜL MŰKÖDŐ VÉDELMI TANÁCSNAK EBBEN KIEMELKEDŐ SZEREPE LESZ.

Ez a testület foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel – ismertette Havasi Bertalan.

Közölte azt is, hogy a Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fórumaként fog működni, amelynek elnöke a miniszterelnök, titkára pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadó lesz (az utóbbi tisztséget Kovács József nemzeti információs államtitkár tölti be Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodában).

A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

A Védelmi Tanács szükség szerinti gyakorisággal ülésezik, de legalább kéthetente összeül. Ezen kívül, szükség esetén bármelyik tagja kezdeményezheti rendkívüli ülés összehívását.