Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

Filléres receptek a kamrából


Fotó: Tajnay Dorottya

Ebben az izolációs helyzetben igyekszik a legtöbb ember minél ritkábban üzletbe menni, hogy kerülje a tömeget. Én is így vagyok ezzel, próbálok előre gondolkodva bevásárolni.
Vannak azonban napok, mikor kifogy a friss zöldséges készlet, vagy mikor egyáltalán kedvem sincsen főzni. Az ilyen napokra ajánlom nektek ezeket a recepteket, amik csupa olyan hozzávalót tartalmaznak, amik alapból is ott lapulnak a kamrában, és nagyon gyorsan, finom ételeket lehet varázsolni belőlük!

Burgonya krémleves újhagymával

Ha valami biztosan mindig megtalálható egy háztartásban, az a krumpli, és a hagymafélék, így ez a kettő lesz az alapja a levesünknek.

Hozzávalók (4 főre) :

  • 4 nagyobb méretű krumpli
  • egy szál újhagyma
  • só, fekete bors, tárkony (én szárítottat használtam, kb. egy csipetnyit)

Elkészítés:

A krumplikat daraboljátok fel kockákra, és főzzétek annyi vízben, amennyi pont eltakarja őket. A hagymának kb. a háromnegyedét karikázzátok fel, és ezt is tegyétek a vízbe, mikor a krumpli már kicsit elkezdett puhulni.

A hagyma maradékát (ez a zöld színű vége legyen) szintén karikákra kell vágni, de erre majd csak a végén lesz szükség, díszítésnek.

Fűszerezésként én sót, fekete borsot és egy kevés tárkonyt javasolok, utóbbit, aki nem szereti, lecserélheti rozmaringra. A tárkonynak van egy jellegzetes íze, nem használják túl sűrűn, én pont ezért szeretem, mert különleges, és remekül passzol a krumplihoz.

A fűszereket adjátok hozzá a készülő leveshez, majd mikor már teljesen megpuhultak a krumplik, turmixoljátok össze az egészet!

Én egy kis növényi tejet szoktam ilyenkor még hozzáadni, hogy picit lágyabb legyen az egész. Ha még így is nagyon sűrű lett, vízzel felhúzhatjátok, ízlés szerint. Ezután lehet tálalni, és a megmaradt újhagymával díszíteni a tetejét. Szuper kiegészítője a levesnek egy kis pirítós a kedvenc bagettünkből!

Francia fokhagymás bagett

Az utóbbi hetekben ellepték az internetet a kenyér receptek, ezek közül szerettünk volna egy olyat megosztani veletek, amit igazán könnyű elkészíteni, és csak pár dolog kell hozzá. Így bukkantunk Szoták Réka blogger francia bagettjére az instagramján!

Hozzávalók:

  • 500 gramm fehér búzaliszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • fél evőkanál só (ezt lehet nyugodtan növelni egy evőkanálra, én utólag picit sótlannak ítéltem fél kanálnyival, de ez ízlés kérdése)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 300ml melegvíz
  • 4 nagyobb fej fokhagyma
  • provence-i fűszerkeverék

Elkészítés:

A száraz élesztőt és a cukrot keverjétek el a melegvízben, majd letakarva tegyétek félre, hogy felfusson az élesztő! Akinek van dagasztógépe, annak ez kihagyható, mert abban magától felfut. Nekem nincsen, így fél órát hagytam bebugyolálva az élesztőt, hogy szépen felfusson.

A lisztet addig összekevertem a sóval, és itt jön az én kis cselem! Szerettem volna kimaxolni a francia életérzést, ezért felszeleteltem 4 nagyobb gerezd fokhagymát, és ezt is a liszthez adtam, egy kevés provence-i fűszerkeverék társaságában! Ezzel picit megbolondítottam Réka szuper receptjét.

Mikor letelt a fél óra, a felfutott élesztőt is hozzáadtam, és jól összegyúrtam az egészet! Kb 10 perc után, mikor összeállt a tészta, félreraktam letakarva, és hagytam kelni. Ehhez egy órára pihentetésre volt szükség.

Ez alatt a tészta szépen megemelkedett, és készen állt a következő fázisra! Két, nagyjából egyforma részre osztottam, kissé megnyújtottam őket, hogy hosszúkásak legyenek, amilyen a bagett szokott lenni. Ezután sütőpapírra, sütőtálcára helyeztem őket, a tetejüket bevagdostam picit, majd megkentem egy kis vízzel, és hintettem még rájuk a fűszerből egy keveset.

Réka extra tippje alapján a sütő aljára helyeztem egy tepsit, nagyjából 1 ujjnyi vízzel, mert annak párolgása jót tesz a sülő tésztának. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, és kb. 30 percig sütöttem benne a kenyereket, míg szépen megnőttek, és bebarnultak.

Magukban, egy kis olivaolajjal is mennyeiek, de a leveshez pirítósként is felszolgálhatjátok őket!

/hangszedomagazin.hu/