Közzétette - Kategória - Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Filep Sándor: ,,Ügyeljünk és figyeljünk egymásra az ünnepi hétvégén is!”


TISZTELT VÁSÁROSNAMÉNYIAK, BEREGI EMBEREK!

Engedjék meg, hogy az ünnepi hétvége kapcsán ismételten felhívjam a figyelmüket a legalapvetőbb higiéniai szabályokra, melyek betartására továbbra is fokozottan ügyeljünk:

• Az első és legfontosabb a napi többszöri, alapos és hatékony, meleg vizes kézmosás. Kétféleképpen csökkenthetjük a kezünkön jelenlévő kórokozók számát. Az egyik a szappanos kézmosás, amely fizikai úton távolítja el a bőrfelületen lévő mikroorganizmusok nagy részét azáltal, hogy síkossá teszi a bőrt. A másik egy különféle antibakteriális komponensű (alkohol, hidrogén-peroxid, klór, triklozán) kézfertőtlenítő használata, mely nem csak eltávolítja, de el is pusztítja a kórokozókat.

• Ne együnk mosatlan kézzel!

• Ne nyúljunk – főképp mosatlan kézzel – a szemünkbe, az orrunkba, a szánkba!

• Kerüljünk minden lehetséges góchelyet, szűk, zárt, szellőzetlen teret, ahol sok ember tartózkodik egyszerre!

• Bár kultúránk szerves részét képezik a fizikai érintkezések (kézfogás, ölelés, puszilkodás), járvány esetén törekedni kell azok teljes mellőzésére. Fontos az is, hogy beszélgetésnél tartsunk minimum 1,5 méter távolságot a másikkal!

• Ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk zsebkendőt, melyet azután azonnal dobjunk ki. Mellőzzük a ruhazsebkendő alkalmazását. Semmiképp se a kezünkbe tüsszögjünk, köhögjünk, mivel az ily módon kórokozókkal megfertőzött kezünkkel aztán óhatatlanul is megérintünk másokat, arcunkat, szemünket vagy mások által is használt tárgyakat!

• Kerüljük a betegség tényleges vagy potenciális hordozóit, valamint az olyan tárgyakat, melyek kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel, illetve annak testnedveivel!

• Ha nem érezzük jól magunkat, netán a tünetek alapján azt sejtjük, hogy hordozzuk az adott járványt kiváltó kórokozót, vegyünk maszkot, és azonnal keressük a háziorvosunkat!

Ügyeljünk és figyeljünk egymásra!

Filep Sándor

polgármester