Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Filep Sándor: ,,Óvodával és két bölcsődével erősödik Vásárosnamény, Bereg szíve!”

Vásárosnamény – A fejlődés megállíthatatlan itt a Bereg kapujában, Vásárosnaményban. Számos család-barát fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban az önkormányzat, valamint különféle civil szervezetek, társulások gondozásában. Az infrastrukturális fejlődés a koronavírus járvány-helyzet ellenére sem állt meg a városban, hiszen a görögkatolikus egyház és a református egyház fenntartásában, bölcsődék és óvodák kerülnek megépítésre a közeljövőben. Erről, valamint a városban működő nevelési intézményekről Filep Sándort, Vásárosnamény polgármesterét kérdeztük.

Tudjuk azt, hogy végre Vásárosnaményban, a beregi kistérség pályázata kapcsán egy új bölcsőde indulhatott el. Két csoport, kétszer 14 gyermek, 28 fő. Látjuk azt, hogy időnként sok, időnként kevés. 12-16 gyermek általában várakozik arra, hogy bekerülhessem a bölcsődébe. Persze ott van mellette a gyerekház is, igaz az más ellátási forma – hiszen itt az együttnevelésről -, a szülő és a gyermek együttneveléséről van szó.

A bölcsődék kapcsán azonban érezhetjük azt az előre mozdulást is amely – ha a ruhagyárat kivesszük – előre mutat, hiszen nagyon sok munkahely jött létre a városban és a térségben. Épp ezért nagyon sokan, minél előbb szeretnének visszamenni a munkahelyükre. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a bölcsődéből mg sem elég az ami van, épp ezért örömmel értesültem arról az irányról, amelyet a görögkatolikus egyház, illetve a református egyház képvisel. Ők tájékoztattak minket arról, hogy szeretnének egyrészt a Jókai úton a református egyház, egy óvodát és bölcsödét építeni. Információm szerint, egyenlőre egy bölcsődés és két óvodás csoporttal. Míg a görögkatolikus egyház helyet keres  városban. Szétnéztünk együttesen Gergelyiugornyán, Vitkában és a központi városrészen is, hogy hol és hogyan szeretnének telekhez jutni és egy bölcsödét megépíteni. Hiszen óriási igény van Vásárosnaményban és a Beregben is a bölcsődére. Ebben a helyzetben az Önkormányzatnak különösebb feladata nincsen, mi segítünk abban, hogy megmutatjuk azokat a helyeket, amelyek ideálisak lehetnek egy bölcsőde megépítésére. Az egyház szerepe, mind erősebb a térségünkben, valamennyi egyház ott van a mindennapjainkban. Tudjuk azt, hogy az egyházi értékek megmutatása és megismertetése a legfiatalabb korosztállyal, a gyermekeinkkel kezdődik. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen rendszerekbe csöppenhetnek bele gyermekeink. Mind a kistérségi, mind az egyházi, mind az önkormányzati bölcsőde jó irány lehet.

A teljes interjú, itt tekinthető meg: