Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetnek a szakemberek: ezek az élelmiszerek sokat árthatnak az egészségünknek, ne fogyassza


Azzal mindenki tisztában van, hogy sem a túl sok só, sem a túlzott transzzsír nem az egészségünket támogatja. Ezek ugyanis jelentősen növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A cukor szintén rossz hatással van az egészségünkre. Talán meglepő tehát, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket egészségesnek gondolunk, mégis hatalmas kockázatot jelentenek az egészségünk szempontjából – írja az agroinform.

Nem mindegy, hogy mit eszünk

A testünk számára nem mindegy, hogy milyen táplálékból fedezzük a napi szükségleteinket. A magas transzzsírtartalom főleg az ultrafeldolgozott élelmiszereknél fordulhat elő, amelyekből persze a sót sem hagyják ki. Mondani sem kell, hogy a virslik, a felvágottak, a chipsek, a péksütemények károsak lehetnek a szervezetünkre nézve. Ezek kizárásával sokat tehetünk az érrendszerünk védelméért.

Meglepő lehet, de az alábbi élelmiszerek és alapanyagok károsan hathatnak az egészségünkre.

1. Kókuszolaj

kókuszolaj az utóbbi években jelentős népszerűségre tett szert. Sokan úgy tudják, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyükkel jár, de ez nem teljesen igaz.

„Miközben dicsérik az egészségügyi előnyeit, a kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, ami növelheti az LDL-koleszterint, és potenciálisan növelheti a szívproblémák kockázatát”

– mondja Krutika Nanavati dietetikus. Hozzátette, hogy a szív egészségnek szempontjából sokkal jobb választás a telítetlen zsírokban gazdag olajok használata, mint az olívaolaj, az avokadóolaj vagy éppen a repceolaj.

2. Agavé szirup

Az agavé szirupot gyakran természetes édesítőszerként ajánlják, de magas fruktóztartalma miatt problémát jelenthet. Ez egy olyan cukorfajta, amely hozzájárulhat a zsírmájbetegség kialakulásához, emellett növelheti a szívproblémák kockázatát. Ehelyett sokkal jobb választás a mérsékelt mennyiségű természetes édesítőszer, mint a juharszirup, a méz, esetleg a stevia – írta meg a shefinds.com.

3. Ízesített joghurtok

Az ízesített joghurtok mindig népszerű terméknek számítottak, pedig nem feltétlenül egészségesek. Sok ízesített változat alapvetően rengeteg cukrot tartalmaz, hozzájárulva ezzel a súlygyarapodáshoz, valamint a szívproblémák kialakulásához. A hozzáadott cukrok nélküli joghurtok élvezéséhez adjunk egy kis gyümölcsöt, diófélét, egy kis mézet, esetleg cukormentes lekvárt. A sima görög joghurt talán még ennél is jobb döntés, hiszen különösen sok jótékony hatása van.

„A kiegyensúlyozott étrend vonatkozik többek között a teljes értékű élelmiszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre és sovány fehérjékre, amelyek kulcsfontosságúak a szív egészségének megőrzéséhez”

– tanácsolja. Kiemelte, hogy az adagok mérete sem elvetendő szempont, hiszen mindenkinek mások a szükségleteik. A szakember azt javasolta, hogy a táplálkozási szakemberrel való konzultáció segíthet a személyre szabott étrend összeállításában, amely megóvhatja a szív egészségét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük