Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetnek a gyermekorvosok: Intenzívebb lehet az idei influenzaszezon


Az elmúlt években a korlátozások, a kötelező maszkviselés miatt az influenzajárvány enyhébb volt, de idén várható, hogy intenzívebben fog visszatérni. A gyermekek és serdülők beoltása a leghatékonyabb módja az influenzás megbetegedések megelőzésének, mivel az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak.

Fotó: Getty Images

Az influenzaszezon kezdete itthon általában október végére, november elejére tehető, de már most érezhetően többen jelentkeznek a háziorvosoknál különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel. Ebben persze szerepet játszik a hűvösebb, csapadékosabb idő is, hiszen az őszi időszakban a vírus- és bakteriális fertőzések száma is megnő. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mivel az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban, így az influenzavírus terjesztésében is kiemelt szerepet játszanak – hívta fel a figyelmet dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Különböző tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár 10 napon túl is fertőzhetnek. Sőt, a kisgyermekek már több nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. A gyermekek megfertőződése azt is jelenti, hogy nemcsak saját korcsoportjukban, hanem a családokban, közösségekben is egyre könnyebben és egyre több embert megbetegítve terjedhet a vírus – tette hozzá a szakember.Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap.

Fontos kiemelni, hogy bár az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek), a várandós nők és a 65 év felettiek körében okozhat súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye. Ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikumkúrák mintegy 80 százalékáért.

Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás. Mivel a vírus megjelenése október végén, november elején várható, a védettség kialakulásához szükséges oltóanyagot legalább két héttel korábban, tehát október közepén javasolt beadatni a gyermekek számára. Magyarországon még mindig sokan nem veszik komolyan az influenza elleni védekezés fontosságát: egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy a magyarok kevesebben oltatják be gyermekeiket, mint saját magukat, összesen 27 százalékuk szokta legalább néha kérni a vakcinát gyermekének. Sokan félnek a lehetséges mellékhatásoktól, de például az injekciós tűtől való félelem itt is előkerült, a szülők 7 százaléka ezért nem oltatja gyermekét.

„A mellékhatások tekintetében azt tudom mondani, hogy az itthon forgalomba kerülő vakcinák hatékonyak és biztonságosak. Itthon nem fordult elő a készítményekhez köthető súlyos biztonságossági esemény. A gyerekek számára pedig tavaly óta Magyarországon is elérhető a tű nélküli, szuszpenziós orrspray influenza elleni vakcina, amelynek beadása semmilyen kellemetlenséggel nem jár” – emelte ki Havasi. A gyermekek oltásának elsődleges célja önmaguk védelme a fertőzéssel és annak szövődményeivel szemben, azonban az ő immunizálásuk – magas százalékban oltott populáció esetén – más korcsoportokban és magas kockázatú csoportokban is közvetett védelmet nyújt. Csökkenthetőek általa a megbetegedéses esetek, a kórházi kezelések és a halálozások száma is az egész társadalomban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük