Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetik az ingatlantulajdonosokat: nem csak az égetés, már a tárolás is nagy bírsággal járhat


Ha tudná az ország lakossága, mi minden nem lehet csak úgy a kertjében, akár a bírságtól való félelem miatt is sokkal nagyobb rend lehetne a portákon. Egy tragédia kapcsán fontos erre újra rámutatni.

Pénzcentrum beszámolója szerint szerda hajnalban hívást kapott a katasztrófavédelem a sóskúti Ady Endre utcából, ahol kigyulladt egy 150 négyzetméteres, rossz állapotban lévő családi ház. A tűzoltók Érdről két járművel vonultak a helyszínre, hogy eloltsák a 75 négyzetméterre kiterjedt lángokat, de sajnos egy embernek már csak a holttestét tudták kihozni a házból.

Az OKF közlése szerint az oltást nehezítette a házban és mellette felhalmozott lomtenger, ami a tűz terjedését is segíthette, és a menekülés esélyeit is ronthatta.

A tragédia kapcsán a cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a kertekben hulladékot nemcsak égetni, hanem tárolni is tilos, bírság is jár érte.

Ami a zöldhulladékot illeti – hiszen jön a metszési időszak -, azt is csak ott lehet égetni, ahol az önkormányzat ezt megengedi, akkor is, ha nincs tűzgyújtási tilalom; ezért is járhat bírság.

A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti – olvasható a cikkben.

Az sem megoldás, ha egyszerűen az udvaron hagyja az ember a zöldhulladékot: a jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt sem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot (ágnyesedéket, leveleket). A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük