Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést kapnak a nők: egyszerű fájdalomcsillapító okozhat halálos állapotot


Egyszerű fákdalomcsillapító okozhat komoly veszélyt azoknál a nőknél, akik kombinált fogamzásgátló tablettát szednek.

Woman hands opening birth control pills in hand. eating Contraceptive pill. Contraception reduces childbirth and pregnancy concept. Leave space to write descriptive text.

Veszélyes állapot kialakulására hívták fel a figyelmet a kutatók, miután elemezték a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők egészségi adatait. Kiderült, hogy azoknál, akik a hormonális fogamzásgátló mellett rendszeresen szedtek átlagos fájdalomcsillapítót, nagyobb volt a vérrög kialakulásának kockázata.

A Koppenhágai Egyetem tudósai 21 éven át vizsgálták a 15 és 49 év közötti egészséges nők orvosi adatait. Az eredményeket most a British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé. Eszerintazoknál a nőknél, akik nem-szteroid gyulladáscsökkentőket szedtek a fogamzásgátló tabletták mellett, másfélszer nagyobb volt a vérrög kialakulásának valószínűsége,mint azoknál, akik nem használtak hormonális fogamzásgátlást.

A dán kutatók hangsúlyozzák, hogy bár a vérrög kialakulásának kockázata alacsony, a nőknek tisztában kell lenniük a lehetséges veszéllyel.A hormonális fogamzásgátlásra és a gyulladáscsökkentők rendszeres használatára egyaránt igényt tartó nőknek ennek megfelelően kell tanácsot adni”– mondta a tanulmány szerzője, Dr. Amani Meaidi.

Azoknál a nőknél, akik csak progeszteron tartalmú fogamzásgátlót szedtek, implantátumot vagy spirált használtak, a tanulmány szerint sokkal kisebb volt a rög kialakulásának valószínűsége. Dr. Ian Musgrave, az Adelaide-i Egyetem munkatársa szerint a tanulmány „indokolatlan aggodalomat” szül,mivel a vérrögképződés kockázata alacsony. Hozzátette, vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szednek, és véralvadási zavaruk is van, de legalábbis hajlamosabbak erre, azoknál nagyobb a vérrög kialakulásának koczkázata. Az ibuprofennel és a naproxennel szemben a diklofenákot azonosították, mint olyan gyulladáscsökkentő gyógyszert, amely a legnagyobb valószínűséggel vált ki ilyen esemény szemben a naproxennel és az ibuprofennel – írja a Mirror.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük