Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelem, országszerte ezeken a hazai településeken veszélyes a csapvíz: itt a lista


Kiderült, hogy sok magyar településen lépi át a határértéket a csapvíz arzéntartalma. Noha a vizek arzéntartalma természetes eredetű, nem mindegy, hogy mennyit tartalmaz abból az ivóvizünk.

Itt határérték fölötti a magyar csapvíz arzéntartalma

Magyarország délkeleti részén több településen is olyan koncentrációban volt jelen 2022-ben a szervetlen arzén az ivóvízben, amelynek már bizonyítottan egészségkárosító hatása lehet – adta hírül.

A SZERVETLEN ARZÉN AZONBAN AZ EMBERI EGÉSZSÉG SZEMPONTJÁBÓL RÁKKELTŐ ÉS MÉRGEZŐ HATÁSÚ.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adataiból kiderül, a termelt ivóvíz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 10,0 µ/literes európai küszöbértéket, és bár Magyarország sokat fordít a szolgáltatott közüzemi ivóvíz arzénszintjének csökkentésére, a legmagasabb mért értékek sok településen átlépik a fenti határértéket.

A legmagasabb koncentrációt a Makói járásban, azon belül is Maroslelén, Óföldeák és Földeák környékén mérték, az ivóvíz itt literenként legalább 0,0384 mg arzént tartalmaz. A méréskor hasonlóan magas volt a koncentráció a Hódmezővásárhelyi járás Székkutas településén, de Csongrád-Csanád vármegye keleti részén, valamint Békés vármegye nyugati részén is emelkedettebb koncentráció látszik.

Az arzén nemcsak ivóvízzel, hanem élelmiszerrel is a szervezetünkbe kerülhet. Az egyik legveszélyesebbnek titulált ilyen étel a rizs, amelyről azt állítják, hogy sok esetben rendkívül magas az arzéntartalma. Az anyag a szakértők szerint a szervezetbe kerülve növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, gyermekek esetében pedig akár fejlődési rendellenességekért is felelhet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük