Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Felmérés: A magyarok kétharmada szerint lehetetlen felzárkózni az uniós átlaghoz 2030-ra


Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölt minapi bizottsági meghallgatásán arról beszélt, hogy Magyarország 2030-ra elérheti az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét. A Napi.hu megbízásából készített felmérés szerint a magyarok többsége ezzel nem ért egyet.

Fotó: Origo

A Pulzus Kutató közvélemény-kutatásában a megkérdezettek túlnyomó többsége borúlátó volt,67 százalék szerint lehetetlen 2030-ra elérni az uniós viszonyokat.Ebben csak 15 százalék hisz, 18 százalék nem tud állást foglalni.

A férfiak pesszimistábbak a nőknél. A nemleges válaszadók 75 százaléka férfi, 62 százaléka nő. A fiatalok is szkeptikusabbak. A kétkedők körében a 18-39-es korosztály ugrott ki (70%), míg az  optimisták körében a 40-59-es korcsoport végzett az élen (17%.)  A diplomások a legkétkedőbbek (73%), az alapfokú végzettséggel rendelkezők a legoptimistábbak (16%).

A településméretek szerinti bontásban nagyobb a megosztottság. A kétkedők aránya Budapesten és a megyeszékhelyeken 73, a  városokban 64, a községekben 65 százalék volt.

Módszertan 

A felmérés 1000 fő megkérdezésével történt. Az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.