Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Feketelistát közölt a NAV: ha az ön munkahelye is szerepel rajta, nagy bajban van


Több ezer cég szerepel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózóinak listáján, amelyet az adóhatóság időről időre közzétesz a honlapján.

Cukrászdák, pékségek, építőipari cégek, trafikok, sportegyesületek, hentesek, megannyi vendéglátóegység, sőt: még mérnöki iroda is felkerült a listára.

NAV-lista a helytelenül viselkedő munkaadókról

Mint arról már korábban is írtunk, az adóhatóság rendszeresen közzéteszi azoknak a munkáltatóknak a nevét, székhelyét, lakcímét és adószámát – természetes személyek esetében az adóazonosító jelet –, amelyeknél végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat állapította meg, hogy nem jelentették be az alkalmazottuk munkaviszonyát.

Emellett nyilvános az is, hogy mikor készült határozat a jogsértésről, és az is, hogy a határozat mikor válik végrehajthatóvá.

Most sem történt ez másként, a NAV friss összegzője ma került nyilvánosságra: miután a 2023. szeptember 12-től hatályos jogszabály szerint a közzétételhez elegendő a határozat véglegessé válása, ennek megfelelően a NAV feltöltötte honlapjára a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók jogszabályváltozás előtti és az az utáni listáját is.

Egy harmadik összefoglaló is készült

Az adóhatóság egy további listát is nyilvánossá tett: a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózókról készült összefoglalóba azok kerültek, akiket a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül megbírságoltak, mert elmulasztották a foglalkoztatási jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüket.

A NAV listáira felkerült foglalkoztatók számára rossz hír, hogy az a munkáltató, amely itt szerepel, csak hosszú idő múlva válik láthatatlanná, miután az adóhatóság a közzétett adózók adatait csak két év elteltével törli.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük