Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Fekete hattyúk keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban


Fekete hattyú fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Ausztráliát bemutató kifutórendszerében. A vízimadarakkal és Bennett-kengurukkal társbérletben élő fekete hattyú pár gondoskodóan neveli 5 pihés fiókáját.

A Nyíregyházi Állatparkban folyamatosan zajlik az élet, szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne tudnánk valami új jövevényről beszámolni. Nemrégiben például fekete hattyúk keltek ki a parkban. A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is felváltva végezték, ami 40 napon át tartott.

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú tollazata – a fehér evezőtollak kivételével – fekete, csőre pedig piros. Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll, melyek a víz felszíne alatt nőnek. Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat – több ezret számláló – vedlő madár gyűlhet össze.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük