Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Fakivágásokkal folytatódik a gergelyiugornyai Tisza-part biztonságosabbá tétele


Az elmúlt évtizedek során számos infrastrukturális fejlesztés vette kezdetét városszerte, így a város egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjában, a gergelyiugornyai Tisza-parton is. Az üdülőövezet fejlesztése, biztonságosabba tétele folyamatos ütemeben zajlik. A balesetmentesítési munkálatokat szakember által elvégzett állapotfelmérés előzött meg, mely során az emberi életre, valamint a vagyon- és épületvédelemre veszélyes fák kerültek kijelölésre, a Tisza-part több sétányán is. A felmérés eredményeképpen, közel 80 köbméternyi fa eltávolítására lesz szükség.

A balesetmentesítés során próbálják megmenteni azokat a fákat, melyek eltávolítása  nem feltétlenül szükséges, így több tucatnyi fa csupán nyesésre kerül majd. Az intézkedésekre elsősorban azért van szükség, mert az Tisza-parti Üdülőövezetben található fák nagy része 80-100 évesek, így elérték a vágásérett kort és elöregedtek. A másik problémát az okozza, hogy az üdülőtulajdonosok az elmúlt évtizedek során olyan fákat ültettek, amelyek kimondottan gyorsan nővő, törékeny fajok, mint a luc fenyő vagy a nemes nyarak.

Korábban a város polgármestere, Filep Sándor is felhívta a figyelmet az üdülőövezetben található veszélyes fákra-

Mindenkinek felhívom a figyelmét a tisza-parti fákra. Óriási veszélyt rejtenek ezek a fák. Felmérettük, mintegy 80-100 millió forintra lenne szükségünk ahhoz, hogy ezeket a fákat ki tudjuk vágni és balesetmentessé tudjuk tenni a Tisza-partot. Jelenleg a költségvetésünkben, mintegy 8-10 millió forint áll rendelkezésünkre abból, amit tudunk idén megteszünk.

– mondta a polgármester.

Természetesen az eltávolított fák helyére újak kerülnek majd, mint a kocsányos tölgy vagy a magyar kőrizs, melynek vágás érettségi kora 100-120 év..