Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

A víz kincs, a víz érték mely nélkül nincs élet! Megemlékezés a Víz Világnapja alkalmából Vásárosnaményban


Vásárosnamény – Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2022-ben a világnap szlogenje a „Láthatóvá tenni a láthatatlant!” lett.

A Föld lakosságának növekedésével a vízfogyasztás is növekszik. A növekvő vízigény biztosítása azonban a természeti erőforrások és a környezet károsításával járhat. A Föld vízkészletének megóvásával és hatékony felhasználásával hozzájárulhatunk a klímaváltozás lassításához. A kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében védeni kell a szén-dioxid elnyelésére képes erdőket, óceánokat és vizes élőhelyeket, környezetbarát mezőgazdálkodási technológiákat szükséges alkalmazni, valamint törekedni kell a szennyvíz biztonságos újrahasználatára, valamint tisztítására A víz a legértékesebb erőforrásunk, kötelességünk felelősségteljesen felhasználni mind az iparban, mind a mezőgazdaságban, mind otthonainkban. A Víz Világnapját huszonkilenc évvel ezelőtt az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére, hiszen a jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. A kezdeményezés igen fontos, hiszen a Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

Az országosan is megrendezésre kerülő megemlékezések sorából idén sem maradhatott ki a Bereg kapuja, Vásárosnamény. A megemlékezéssel egybekötött konferencia ismét Vásárosnamény Város Önkormányzatának, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre, illetve a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében jött létre. A rendezvény helyszínéül a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ színházterme adott otthont. Az ünnepélyes megnyitó ceremóniát megelőzően Toldi Zoltán, a Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, egyben a megemlékezés főszervezője köszöntötte a több generációt felölelő publikumot. A megemlékezés Szalainé Bíró Katalin, Vásárosnamény Város alpolgármesterének ünnepi köszöntőjével kezdődött, majd ezt követően Molnár Gábor, a FETIVIZIG IV. Folyamos Szakaszmérnökség szakaszmérnökének megnyitóbeszéde hangzott el. A köszöntők befejeztével az immár megszokott ünnepi műsor vette kezdetét, ahol a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói mutatták be a Víz Világnapjának fontosságát. A Székelyné Apáti Rita és Takács Sándor tanárnő által megkomponált előadás során látványos, számos filmrészlettel illusztrált előadáson emlékeznek meg a vízkészletek megóvásáról, és a vízminőség megőrzésének fontosságáról.

A rendezvény maga nem csak a megemlékezésről szólt, hiszen a Víz Világnapja alkalmából rajz-és plakátpályázatot is hirdetett a város az óvodások, általános iskolák alsó- és felső tagozatosainak, valamint a középiskolás diákok részére. A szebbnél-szebb pályamunkákat tartalmazó verseny jutalmait a nyertesek Filep Sándor polgármestertől, Molnár Gábor szakaszmérnöktől és Szalainé Bíró Katalin alpolgármestertől vehették át. Az ünnepi megemlékezésen szakmai előadásokra is sor került, ahol elsőként „Hulladékmentesítés a Felső Tisza vízgyűjtőjén” címmel Molnár Gábor a FETIVIZIG szakaszmérnöke, majd Szabóné Széles Erzsébet környezetvédelmi és fejlesztési szakértő a ,,Csapadék szerepe a talajvízkészletek és a talajvízszint alakulásában” címmel, zárásként pedig Tiba Patrik a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulója ,,A talajvíz” címmel tartott érdekfeszítő előadást. A program további részében remekbe szabott énekprodukciót hallhattunk a  Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulójától. A programot Toldi Zoltán a Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület elnökének zárszava követett, aki megköszönte a támogatást, a látványos műsorokat és a színvonalas pályázatokat.