Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ezt mindenkinek tudnia kell: így ápoljuk otthon a koronavírusos betegeket

Naponta több ezren fertőződnek meg koronavírussal, de betegek nagy része nem kerül be a kórházba. Arról azonban kevés szó esik, hogy otthon mit tehetnek az emberek azért, hogy javuljon az állapotuk. Legyen szó lázról, vitaminokról, elkülönítésről és még sok más hasonló dologról, amikre most választ is kaphatunk a Pécsi Tudományegyetem által.

Forrás: pixabay.com

Ha valaki koronavírusos és lázas is egyben, a megszokott módon kell kezelni, valamint fontos kiemelni, hogy 38 fok alatt nem kell csillapítani a lázunkat, hiszen az egyik legjobb védekezés a láz az ilyen fertőzések ellen.

A vírus egyedi, száraz köhögéssel jár, éppen ezért köptetőt nem ajánlatos szedni rá, hiszen csillapítani kell. A vitaminok szerepe is fontos lehet, a C-és D-vitamin szedését ajánlják leginkább az orvosok. A párásítás is szóba kerülhet, ha a vírusról van, azonban Dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa szerint ez nem ajánlott az eddigi tapasztalatok szerint, hiszen megnövelheti a vírus szóródását és életben maradását is.

Ami az illóolajokat illeti, semmi nem szól se mellettük, sem pedig ellenük, de az ilyesfajta olajok irritálni tudják a légutakat. Ha egy családban valaki vírusos lesz, akkor könnyen lehet csökkenteni az esélyét annak, hogy egy másik családtagok megfertőzzenek: az egyik az, ha van lehetőség, akkor a fertőzött legyen elkülönítve és egy kis ideig éljen külön a többiektől. A másik az, hogy az alvó és tisztálkodási helyiségeket nagyon gyakran fertőtlenítsék, ami viszont a legfontosabb, hogy legyen szellőztetve folyamatosan. A vizes törülközők vagy bármilyen más textíliák közös használata pedig szintén elkerülendő. A mosást is érdemes magasabb hőfokon végezni, a vasalás a lehető legjobb módja, hogy ‘megöljék’ a vírust.

Sajnos vannak esetek, amikor már a vérhígítót is be kell vetni, ami nagy odafigyelést igényel. Éppen ezért, az otthoni használata nagyon nem ajánlott, hiszen ezeket leginkább kórházakban használják. Nagyon komoly vérzést is okozhat, Dr. Jáksó Krisztián kihangsúlyozta, hogy véralvadásgátló gyógyszert kizárólag a háziorvos engedélyével és utasítására használja.

Ha bármiféle tünetet kezdünk el magunkon érezni, akkor a háziorvosunkat hívjuk először, ne a mentőket. Ha már nagyon alacsony a vérnyomása, fáradékony, csillapíthatatlan láza, köhögése lesz, akkor abban az esetben kell hívni a mentőket vagy bevinni a kórházba az illetőt. A túlsúlyos, illetve a 65 év feletti betegeket veszélyezteti a leginkább a vírus, a kettő kombinációja pedig életveszélyes is lehet. A főorvos szerint nincs eléggé hangsúlyozva az, hogy a súlyfelesleg mennyire komoly probléma lehet a fertőzés esetében.

Ha valaki elkapja a vírust és tüneteket is produkál, azok feküdjenek annyit, amennyit jól esik nekik. Kortól, nemtől és testfelépítéstől függetlenül szinte biztos az, hogy többet fog aludni a megszokottnál az illető. Azok, akik átestek a betegségeken, még hetekkel később is sokkal fáradékonyabbak lehetnek. Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb tapasztalata az, hogy nagyon fontos, hogy minél többet feküdjenek hasra a beteget – ezzel próbálni tehermentesíteni a tüdőt. Ez az egyik legnagyobb vívmánya az egész pandémiának, és valóban hatásos a betegeknek.

A koronavírus legsúlyosabb szövődménye pedig a tüdőgyulladás és az azzal járó magas halálozási szám – soha nem lehetett még látni ekkora mértékű halálozást tüdőgyulladástól. Dr. Jáksó Krisztián arra kér mindenkit, hogy legyen türelemmel, hiszen hetekbe fog kerülni, mire meggyógyul és ismét rendesen terhelhető lesz. Fokozatosan kell visszaállni a korábban megszokott élethez.

Indirekt/Blikk