Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ezekben a megyékben jöhet szigorítás a járványadatok alapján


Galgóczi Ágnes Pest megyét és Budapestet emelte ki, amikor arról beszélt, hogy megyénként változó karanténszabályok jöhetnek. Lássuk, mit mutatnak a márciusi új fertőzöttek számai megyei bontásban!

Illusztráció fotó: index.hu

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egészségügyre nézve a járvány talán legnehezebb hete jön, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője pedig nem zárta ki, hogy a járványügyi adatok alapján megyénként eltérő intézkedéseket vezethetnek be – a hvg.hu ennek kapcsán megnézte, melyik megyékben emelkednek leginkább a fertőzésszámok.

A lap a nyilvánosan elérhető adatokból dolgozott. Mivel a kormány nem közli, hogy melyik megyében mennyi az aktív fertőzöttek száma, az összes esetszámok növekedése alapján rangsorolták a megyéket. A március első és második hete közötti változást nézték (március 14-i számokkal bezárólag), az adatokat 100 ezer főre vetítve értékelték.

Pest megye tényleg az első ebben az összevetésben, de Budapest csak harmadik.

  1. Pest megyében a legrosszabb a helyzet, itt március első hetében 5142 új fertőzöttet találtak, a második héten viszont már 8540-et. Lakosságarányosan nézve itt volt a legnagyobb növekedés, 395-ről 656-ra nőtt a 100 ezer főre vetített új esetszám.
  2. Komárom-Esztergom megye a növekedési ütemet nézve a második, ott 572-ről 788-ra emelkedett a vizsgált hetekben az új fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve.
  3. Budapesten is erősen terjed a járvány: március első hetében 6516 új fertőzöttet találtak, a másodikon viszont már 10 109-et. 100 ezer főre vetítve durván 372-ről 577-re nőtt az igazolt új esetek száma. Budapesten március 15-én átlépte a 100 ezret a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.
  4. Győr-Moson-Sopron megyében 100 ezer főre vetítve 468-cal, illetve 645-tel nőtt az új fertőzöttek száma március első illetve második hetében.
  5. Somogy megyében 596-ról 754-re nőtt ez az adat.

Csökkenő sorrendben haladva Fejér, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Veszprém megyékben ennél kicsivel jobb a helyzet, de ott is nagyobb ütemben, 130-150-es heti növekedést produkálva nő az új fertőzöttek száma. Legkevésbé Békés, Tolna, Jász-Nagykun és Zala megyékben terjed a járvány a kormányzati oldalon elérhető adatok alapján.

Egy hét új fertőzöttjei számából kicsit más sorrend jön ki: Komárom-Esztergomban a legrosszabbak az adatok 100 ezer főre vetítve 788 esetszámmal, ezután jön Somogy 754-gyel, Nógrád 702-vel, Győr 645-tel, Pest 656-tal, Fejér 585-tel, majd hatodikként Budapest 577-tel.