Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Extraprofitadó: egy hazai nagybank már jelezte, augusztustól áthárítja az adóemelést az ügyfeleire


A nagyobb bankok közül elsőként a K&H jelezte: augusztus 10-től érvényesíti a tranzakciós illeték emelését.

Áll a bál a Ryanair körül, mert a légitársaság arról értesítette korábban jegyet vett utasait, hogy ki kell fizetniük azt a 3900 forintos terhet, amit „fejpénzként” a kormány kiszabott a szektorra extraprofitadóként.

A Ryanair ellen mindenesetre fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítottak, ami annak tükrében (is) elég érdekes, hogy az új rendeletben az áthárítás tilalma egyáltalán nem szerepel. Utóbbira utal az is, hogy a bankok között szintén megjelent már, ahol a tranzakciós illeték maximálisan felszámítható összegét a rendeletben leírtaknak megfelelően megemelték. A K&H jelezte: „a tranzakciós költség mértékét a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényben szabályozott tranzakciós illeték mértékének változásával összhangban jogosult megváltoztatni”. Meg is változtatják.

A K&H ügyfelei (a bank tájékoztatása szerint akkor is, ha a tranzakció egyébként kedvezményes) 2022. augusztus 10-étől bankon belüli és kívüli átutalásokra a korábbival egyezően 0,3 százalékos illetéket fizetnek. Az így maximálisan felszámítható összeg azonban 6000 forintról 10000 forintra nő – írja az azenpenzem.hu.