Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Európa globális influenzajárványra készül – Elővigyázatosságból szerződést kötött egy gyógyszeripari vállalattal


Az Európai Bizottság – Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságán keresztül – keretszerződést írt alá a GSK gyógyszeripari vállalattal az Adjupanrix elnevezésű, pandémiás influenza elleni vakcina közös beszerzésére vonatkozóan.

Fotó: MTI

Olyan megállapodásról van szó, amelyet 12 tagállam és a közös beszerzésben részt vevő más országok írtak alá, és amelynek értelmében a részt vevő országok egy világméretű influenzajárvány kitörésekor szükség esetén akár 85 000 000 adag oltóanyagot vásárolhatnak.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Egészségügyi vészhelyzetben a felkészültség kulcsfontosságú. A Covid19 erre minden kétséget kizáróan rávilágított. A ma aláírt szerződés révén akár 85 millió adag pandémiás influenza elleni védőoltást tudunk biztosítani az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságunkon keresztül, hogy megvédjük polgárainkat, ha a jövőben ilyen vészhelyzet alakulna ki. Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

A világméretű influenzajárvány egy olyan új influenzatörzs által okozott globális járvány lenne, amellyel szemben az emberi populációban alig vagy egyáltalán nem áll fenn immunitás. Bár az influenzajárványok bekövetkeztét nehéz megjósolni, fontos, hogy felkészüljünk rájuk – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye.

Közös közbeszerzési mechanizmus

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. A közös közbeszerzési mechanizmus célja az egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférés biztosítása és az ellátásbiztonság javítása, valamint a részt vevő uniós országok számára kiegyensúlyozottabb árak biztosítása.