Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ettől lehet jobb az életszínvonal Magyarországon: megállapodtak, jön az európai minimálbér


Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az EU-s minimálbérről szóló irányelvtervezetről, ami elő fogja segíteni a törvényben meghatározott minimálbérek meghatározását, támogatva ezzel, hogy az összes Eu-tagországban tisztességes életszínvonalat biztosítsanak a munkavállalóknak – közölte az uniós tanács.

A közlemény szerint az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülményeinek megteremtését célzó jogszabály minden olyan EU-s munkavállalóra vonatkozik, aki az EU-ban munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik.

Azok az uniós országok, ahol a minimálbért kollektív szerződések védik, nem lesznek kötelesek bevezetni a jogszabályt. A tagállamoknak értékelniük kell, hogy a meglévő minimálbér-szabályozásaik megfelelőek-e a tisztességes életszínvonal biztosításához, figyelembe véve a saját társadalmi és gazdasági feltételeiket, vásárlóerejüket és a hosszú távú nemzeti termelékenységi szinteket meg fejleményeket. Azoknak a tagállamoknak, ahol a munkavállalók kevesebb mint 80 százalékát védi kollektív szerződés, cselekvési tervet kell kidolgozniuk a helyzet fokozatos javítására.

Az Eurostat adatai szerint a bruttó havi minimálbér Magyarországnál csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában alacsonyabb:

Az elfogadott szöveg végrehajtási rendszer létrehozását, megbízható nyomon követést és ellenőrzéseket ír elő a megfelelés biztosítása és a visszaélésszerű alvállalkozói tevékenység, a színlelt önfoglalkoztatás, a nem rögzített túlórák elszámolásának elkerülésére. A nemzeti hatóságoknak biztosítaniuk kell a jogorvoslathoz való jogot a munkavállalóknak, illetve intézkedéseket kell hozniuk a munkavállalók mellett a szakszervezeti képviselők védelmére is. A minimálbérre vonatkozó szabályozást 2 évente kell felülvizsgálni.

A megállapodás hatálybalépéséhez az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa hivatalos hozzájárulása szükséges. (MTI)