Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Érdemes az égre nézni: égi csoda szemtanúi lehetünk a hétvégétől


A Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnusz sápadt ovális korongja.

A Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállása figyelhető meg vasárnap, hétfőtől pedig a Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd egymás után sorakozva a koraesti égbolton. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Vénusz és a Szaturnusz együttállását vasárnap naplemente után, 17:30-kor érdemes majd megfigyelni. A jelenség szabad szemmel és binokulárral egyaránt látható lesz a délnyugati égbolton.

Távcsöves megfigyelés esetén a Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnusz sápadt ovális korongja.

Ezt követően január 23. és 30. között látványos bolygósorakozó látható az égbolton. A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen. A látványt fokozza, hogy a Fiastyúk szabad szemmel is megfigyelhető csillaghalmaza is beáll a bolygók vonalába. A Svábhegyi Csillagvizsgáló január 25-én és 26-án kiemelt programot szervez a bolygósorakozót távcsővel megfigyelni vágyók számára, melynek részleteiről a csillagvizsgáló honlapján (svabhegyicsillagvizsgalo.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük