Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Építkezne? Szigorodtak a szabályok, ezek lehetnek a buktatók


Bár januártól jelentősen szigorodnak az új építésű ingatlanokra kötelező energiahatékonysági előírások, nem kell feltétlenül sokkal drágább házakat felhúzni, mint eddig. Sok építtetőt elriaszthat a a “közel nulla energiaigényű” kritérium, de pár fontos dologra figyelve ez sem kivitelezhetetlen feladat. Szigetelés, kert, megújulók – mutatjuk, mit kell nézni!

Bár jövő januártól rendesen megszigorították, hogy egy-egy új építésű ingatlantól milyen energiahatékonyságot várnak el, nem feltétlenül kell jelentős plusz költségekbe vernie magát annak, aki most építkezik. Az új jogszabály szerint kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a “közel nulla energiaigényű” elvárásokat, amely fenyegetőbbnek hangzik, mint amilyen valójában – legalábbis ez derül ki a Wienerberger szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalójából.

Eleget szigetelő téglák

Sokan azt hiszik, hogy a hőszigetelés az egyik legkritikusabb pont, ők azonban tévednek.

A falak hőátbocsátása egyáltalán nem szigorodott. Ez azért lehetséges, mert az előírások már eddig is elég szigorúak voltak.

Már évekkel ezelőtt változott ugyanis az erre vonatkozó törvényi háttér. Persze így is elég komolyak a kritériumok, erős hőszigetelő anyagot kell választani. A jó hír az, hogy sok olyan tégla akad, amely ezt önmagában megoldja. Ha megfelelően választunk téglát tehát, akkor nem is kell külön hőszigeteléssel foglalkozni, illetve költeni rá.

Megújuló szivattyúk

A januártól érvényes európai uniós szabály szerint az éves energiafogyasztás negyedét megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ennek kapcsán sokan azért félnek az elszálló költségektől, mert azt hiszik, ennek mindenképpen napelemek felszerelését kell jelentenie, holott mással is megoldható a zöldenergia előállítása – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Példaként a hőszivattyús fűtési rendszert említik, amely a levegőben a földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használja. Ez a megoldás nem csak otthonunk szénlábnyomát segít csökkenteni, de anyagi hasznot is hoz: jelentős jelentős fűtési energiamegtakarítással jár a használatuk. Emellett a meleg nyári napokon a hőszivattyúk a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis kiválthatjuk vele a légkondicionálót, ami tovább csökkenti a lakás éves energiaigényét.

Óvnak a fák

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését passzív védelemmel, és árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik.

Ehhez a lombhullató fákat a nap, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelmet biztosítunk a házunknak.

A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják a házunkat, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, ami így csökkentheti otthonunk energiafelhasználását. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, és éppen hogy óvják a házunkat a lehűléstől.

A nyaraló más tészta

Rendkívül hasznos információ lehet a nyaralótervezésnél, hogy a rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a “közel nulla energiaigényű” elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.

/www.penzcentrum.hu/