Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Eltörölhetik a kétórás nyugdíjas vásárlási sávot, de létszámkorlátozás jöhet a boltokban

Egy friss Facebook-videóban közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy a kormány elé viszi az Idősek Tanácsa javaslatát a kétórás védett bevásárlási idősáv felfüggesztéséről. Jelenleg hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban.

Az intézkedés – amelyre egyébként a járvány első hullámában, tavasszal is sor került – nem aratott osztatlan sikert, kereskedelmi szakmai szervezetek szerint az adventi időszakban torlódást okoz a boltokban a védett sávon kívüli időben, hogy a 65 év alattiaknak kiesik ez a két óra a vásárlásból.

Az Idősek Tanácsának tagjai szerint az intézkedésnek köszönhetően sok nyugdíjas ember életén sikerült könnyíteni, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az ünnepekhez közeledve egyre nagyobb a tömeg az áruházakban, ami feszültséget okoz. A Novák Katalinnal folytatott konzultáció eredményeképpen pedig olyan javaslat fogalmazódott meg, hogy legalább a hétvégi sávot függesszék fel, de ha szükséges, akkor a hétköznapokra is terjesszék ki az intézkedést. A tárca nélküli miniszter bejelentése szerint ezt a javaslatot fogja bevinni a kormány elé. Ezzel a döntéssel tehát egyenletesebbé lehetne tenni a forgalmat a boltokban, ugyanakkor készülőben van egy másik intézkedés is, amely viszont a létszámkorlátozás bevezetéséről szólna. Erről már Gulyás Gergely miniszter beszélt a mai Kormányinfón. Mint mondta, vizsgálják a kérdést, érzékelik, hogy egye nagyobb a tömeg a boltokban. Ezzel a kérdéssel párhuzamosan kell kezelni az idősek vásárlási sávját – fejtette ki a tájékoztatóján.