Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Mátészalka

Élőállatot is vehet már a piacon, Mátészalkán


Fotó: Cservenyak Oliver

Videóban adott tájékoztatót az aktuális, május 28-án hozott polgármesteri döntésekről Hanusi Péter.
Mátészalka első embere fontosnak tartotta előrebocsátani: továbbra sincs a városban koronavírus fertőzéssel pozitívan visszaigazolt lakos. Heten vannak járványügyi eljárás hatálya alatt, ebből hatan külföldi hazatérés okán, egy személy egészségügyi megfigyelés alatt.

A többi között bejelentette a jó hírt, hogy május 30. szombattól bővül az értékesítési paletta a piacon. Az egészségügyi korlátozások fenntartása mellett lehetővé teszik élőállat árusítását is a Nagypiacon.
Kérte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseket továbbra is tartsák be.

A köztemető üzemeltetési szerződése május 31. napjával lejár. Hanusi Péter döntése értelmében újabb 5 éves időtartamban a Szalka-Víz Kft. lesz a temető üzemeltetője. Kitért arra: az elmúlt öt évben számos fejlesztés valósult meg, pár példát említve 12 új parcellával bővült a temető, ami 1292 új sírhelyet jelent. A temetői úthálózat 146 méterrel bővült. Lakossági igényre reagálva új bejáratot létesítettek az Arad utca felől. A ravatalozó hangtechnikájának cseréje is megtörtént.

A további intézkedésekről, döntésekről bővebben itt olvashat:

Tájékoztató polgármesteri döntésekről V.
Tisztelt Mátészalkaiak!
Az alábbi videóban tájékoztatást kaphatnak az aktuális (2020. május 28. napján meghozott) polgármesteri döntésekről.
– Továbbra sincs városunkban koronavírus fertőzéssel pozitívan visszaigazolt mátészalkai lakos. 7 személy van járványügyi eljárás hatálya alatt, ebből 6 fő külföldi hazatérés okán, 1 fő egészségügyi megfigyelés alatt.
– A Képes Géza Városi Könyvtár munkatervével kapcsolatban elmondtam, hogy a könyvtár dolgozói a veszélyhelyzet ideje alatt is kreatív módon álltak helyt, Mesék a könyvtárból címmel minden nap mesét töltöttek fel a világhálóra, kitalálták, hogyan segítsék az érettségizőket. Köszönjük, hogy a maszkok kihordásában is segítséget nyújtottak! Illetve 44.1 millió Forint elnyert támogatásból év végéig megújulhat a külső homlokzat szigetelése, valamint a külső nyílászárók cseréje.
– Döntést hoztam az óvodai csoportokba maximálisan felvehető gyermekek számáról, ennek növeléséről a beiratkozási adatok szerint. Az idei évben a beiratkozás is sajátosan alakult a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt, köszönet az óvodapedagógusoknak ennek lekoordinálásáért. Egyebekben szeretném megköszönni az óvodai dolgozók helytállását, hiszen Mátészalkán a veszélyhelyzet teljes ideje alatt tagóvodánkénti ügyeletet tartottak az intézmények.Illetve köszönöm azt is, hogy a mai napig részt vesznek a maszkok varrásában, az ő kezük munkáját is dicsérik azok a textilmaszkok, amiket eljuttatunk a városlakók részére! Hála és köszönet érte!
– A köztemető üzemeltetési szerződés 2020. május 31. napjával lejár, így döntést hoztam, aminek értelmében újabb 5 éves időtartamban a Szalka-Víz Kft. lesz a temető üzemeltetője. Az elmúlt öt évben számos fejlesztés valósult meg, pár példát említve 12 új parcellával bővült a temető, ami 1292 db új sírhelyet jelent. A temetői úthálózat 146 méterrel bővült. Lakossági igényre reagálva új bejáratot létesítettünk az Arad utca felől. A ravatalozó hangtechnikájának cseréje is megtörtént.
– Az önkormányzat fontos feladata, hogy az alapításával létrehozott gazdasági társaságot beszámolóját a képviselő-testület elfogadja. A Városfejlesztési Kft. beszámolója elkészült, erről hozok döntést. Természetesen a társaság felügyelő bizottsága előzetesen elfogadásra javasolta a beszámolót. Polgármesteri döntésként a beszámolót elfogadom, egy másik döntéssel egyidejűleg. Az elmúlt két, egymást követő évben a Városfejlesztési Kft. törzstőkéje nem érte el a törvényben meghatározott mértéket, a társaság feladatot nem lát el, így indokolatlan ennek feltöltése, a társaság végelszámolással való megszüntetése a célszerű döntés. E döntéssel a társaság felügyelő bizottsága is egyetértett. A Városfejlesztési Kft. végelszámolásáról döntöttem.
– Május vége a képviselő-testület munkájában a beszámolók ideje. Ennek megfelelően a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok értékeléséről szóló beszámolót is elkészítették a kollégák. Köszhönöm a Szatmári Egyesített Szociális Egészségügyi és Alapellátási Intézmények számára, hogy e kötelezettségüket teljesítették, illetve a veszélyhelyzetben való példás helytállásukat egyaránt. A másik beszámoló, amelyben döntést hoztam a Polgármesteri Hivatal 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetemet fejezzem ki a folyamatos működés, a 70. év felettiek ellátása, és a maszkok kiosztásának szervezése, kihordása okán! Ezen a héten már minden 14. évét betöltött mátészalkai lakos számára juttattunk el önkormányzatunk részéről textilmaszkot.
– Két középiskola neve megváltozik, mint az ingatlan tulajdonosa, erről döntést kell hozni. Az új nevek: Mátészalkai SZC Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium; valamint Mátészalkai SZC Gépészeti Technikum és Kollégium.
– Jó hír: szombattól bővül az értékesítési paletta, az egészségügyi korlátozások fenntartása mellett lehetséges élő állat árusítása is a Nagypiacon.
Kérem, hogy a veszélyhelyzeti intézkedéseket továbbra is tartsuk be!
Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az idősekre!