Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

Élő néphagyományok Sukta Bertalanné emléke előtt tisztelegve – Beregi Keresztszemes Hímzés Napja Tákoson


A hagyományőrzés fontosságát, minden elhivatott magyar embernek, fontos feladatának kell, hogy tekintse. Így van ez a Beregben is, ahol a hagyományápolás, múltunk tiszteletével, megismerésével kezdődik. A tájegység sokrétű történelmi és kulturális múltja, főleg a régi mesterségekből, művészetekből, a múltbeli gondolkodó emberek cselekvéseire való odafigyeléssel sajátítható el.

A beregi népi hagyományok nem csak a kultúra őrzése miatt fontosak. A térségben évről-évre számos rendezvény segít abban, hogy a hagyományainkat fenntartsák és ezt a közösséget összetartsák. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel egyetemben a legtöbb igen csak mókás és kellemes időtöltést is biztosít a hagyományőrzés mellett. A térség központjában Vásárosnamény, valamint számos beregi településen van olyan szervezet, önkormányzat akik a tevékenységüket a népszokások megtartása és óvása köré szervezik, és a hétköznapok szürkeségében figyelmet szentelnek a régi szép szokások óvásának. A Beregre jellemző keresztszemes öltés és az e köré épülő hagyomány tiszteletből fakadó hagyományápolás, napjainkban már csak párnák, terítők hímzéseiben jelentkezik, de fél évszázada a térségben még az öltözetben is fellelhető volt. A beregi szellemi és motívumkincsek tudatosan tovább élő örökségének csodás példája, a beregi keresztszemes és háziipari keresztszemes hímzés motívumai. Ezen kincsek megőrzésre, bemutatására hivatott a Beregi Keresztszemes Hímzés Napja, melyet immár kilencedik alkalommal kerültek megrendezésre, az egyik legnevesebb beregei településen a mezítlábas Notre-dame hazájában, Tákoson.

Az egész napos, tartalmas programokkal színezett rendezvényen ezúttal családi- és gyereknapnak, így a Bergengóciai Mesefesztiválnak, valamint az Egészségfejlesztési napnak is helyszínt biztosított. Emellett a térség legnevesebb, korábban örök nyugalomra tért iparművészének, Sukta Bertalannénak emléke előtt is tisztelgett. Idén is is díjazásra kerültek a keresztszemes hímzőpályázat legjobb alkotási, valamint meglepetésként a templom szomszédságában, a tákosiak és a szervezők bámulatos koerográfiáját is megcsodálhatták a jelenlővők, akik csatlakoztak a Jerusalema tánckihíváshoz.

A hagyományőrző rendezvény Romwalter Éva gyerekműsorával kezdődött, melyet tákosi református templomban rendezett istentisztelet követett. A megnyitóünnepségen elsőként Filep Sándor, Tákos község polgármestere köszöntötte a megjelenteket,  melyet követően a térség prominens közéleti szereplő is köszöntőbeszédet mondtak. Így Filep Sándor Vásárosnamény Város polgármestere és a Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás elnöke, valamint Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke is. Az ünnepélyes ceremóniát követően, a helyi és környékbeli népdalkörök hagyományőrző  műsorai következtek, így fellépett a tákosi, a beregdaróci és gelénesi népdalkör is. Modern popslágerekkel Piri és Robi, valamint nóta- és operadalokkal szórakoztatta a publikumot Kardos Csaba.

A hagyományőrzés mellett számos családi- és gyerekprogram színezte a nap programját, így volt habparty a Csarodai Önkéntes Tűzoltók jóvoltából, cukorkaágyú, népi ügyességi játékok, ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás és kézműves foglalkozás is. Továbbá a Tulipános népi játszóház és a Pöttyös bőrönd titkai című előadás is emelte, a családi nap és mesefesztivál  fényét. A gyerekek körében a légből kapott csodák című lufihajtogató show okozott osztatlan sikert. A hangulat további fokozásáról pedig a Sláger TV-ből jól ismert Annamary, Rikoflash, Roberto, tűzzsonglőrök, valamint Debreceni Zsolt utcabálja gondoskodott.